Bulvár, celeb

2019.02.11. 15:00

25 popkulturális remekmű, ami majdnem el sem készült

Szinte válogatás nélkül ömlenek ránk a popkultúra termékei, ezt a jelenséget pedig lassan nagyjából mindenki magától értetődőnek veszi. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy ezek közül rengeteg kis híján el sem készült: ikonikus könyvek, filmek, dalok és komplett sorozatok landoltak majdnem a kukában. A Cracked összeállítása.

Szinte válogatás nélkül ömlenek ránk a popkultúra termékei, ezt a jelenséget pedig lassan nagyjából mindenki magától értetődőnek veszi. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy ezek közül rengeteg kis híján el sem készült: ikonikus könyvek, filmek, dalok és komplett sorozatok landoltak majdnem a kukában. A Cracked összeállítása.

25. Csoda, hogy az 1963-as Kleopátra egyáltalán elkészült. A forgatást rengeteg gond hátráltatta, az első rendező például 10 percnyi használható anyag után felállt a székéből. A munka alatt Elizabeth Taylor színésznő dupla tüdőgyulladást kapott, amibe majdnem belehalt. A produkció Angliából Olaszországba költöztetésekor 7 millió dollárnyi felszerelést kellett kidobni, a forgatási költségek pedig az előzetesen eltervezett 5 millió dollárról 40 millióra emelkedtek (ami ma nagyjából 300 millió dollárnak felelne meg).

24. "Ez a legrosszabb forgatókönyv, amit a vállalat valaha megkapott. Egyszerűen szörnyű." Ezt Mike Medavoy, a TriStar elnöke mondta a Ponyvaregényről. Szerencsére némi szerkesztés után végül elfogadták Quentin Tarantino munkáját.

23. Az ördögűzőt senki nem akarta elkészíteni, mert a könyv, amin alapul, óriási bukta volt. William Peter Blattyt annyi stúdió dobta vissza, hogy a szerző elmondása szerint a visszautasító nyilatkozatokkal ki tudta volna tapétázni a saját fürdőszobáját. Blatty aztán a The Dick Cavett Show-ban adott egy 45 perces interjút, ami miatt a könyv eladási számai hirtelen megemelkedtek, és így már Hollywood is örömmel mondott igent a projektre.

22. Keith Richards félálomban rakta össze az (I Can t Get No) Satisfaction riffjét. Egyáltalán nem szerette a dalt, és ahogy elmondta: ha rajta múlt volna, a szám sohasem jelent volna meg.

21. A Gyűrűk Urát kis híján be sem mutatták a nagyvásznon - az összes stúdió visszautasította Peter Jacksont. Szerencsére a New Line Cinema igent mondott, ráadásul pont aznap, amikor Jackson visszautazott volna Új-Zélandra.

20. Nehezen találtak embert A keresztapa rendezői székébe. A projektet összesen 11 direktornak ajánlották fel, de mindegyikük visszautasította, mire Francis Ford Coppola végül igent mondott - aki amúgy először ugyancsak visszadobta a lehetőséget.

19. Az HBO nem szerette a Trónok harca történetét, úgyhogy majdnem hagyták a fenébe a sorozatot. Csak akkor mondtak igent, amikor újraforgatták a pilotot.

18. Nelson Mandela önéletrajza majdnem elveszett a börtönben. Mandela és Mac Maharaj a fogságban írta meg A szabadság útján című művet, de mikor utóbbit áthelyezték egy másik intézetbe, a kézirat egyes részei a személyes tárgyai között maradtak, amelyeket nem vihetett magával. Végül két másik rabnak sikerült azokat kicsempésznie.

17. A Sex Pistols 1977-ben kötött szerződést a Virgin lemezkiadóval, ami az együttes Never Mind the Bollocks, Here s the Sex Pistols c. egyetlen lemezét is megjelentette. Előtte azonban két másik vállalat is elutasította őket. Az album címét viszont a Virgin offenzívként értékelte, ugyanis a "bollocks" kifejezés az angol szlengben a "here" szónak felelt meg. A kiadónak egy nyelvészprofesszort kellett felfogadnia, aki végül megállapította, hogy a szócska amúgy azt jelenti, hogy "ostobaság".

16. A Vissza a jövőbe forgatókönyvét negyvenszer dobták vissza. A Columbia Pictures szerint nem volt elég merész, a Disney szerint pedig túlságosan is az volt.

15. Stephen King úgy gondolta, nem éri meg befejezni a Carrie-t, így kidobta azt a három oldalt, amit először megírt. A papírokat King felesége találta meg a szemétben, elolvasta őket, és mivel jónak találta a történetet, megkérte párját, hogy folytassa a munkát.

14. A Dűnét több mint 20 kiadó utasította el, mert azt hitték, hogy a sci-fi-rajongók csak a rövid sztorikat kedvelik. A Chilton (ami főleg gazdasági- és hobbimagazinokban utazott) végül adott neki egy esélyt.

13. Prince kiadója, a Warner először nem akarta kiadni a Kiss című számot. A vezetők tiltakoztak a dal minimalista szerkezete ellen, de miután Prince felvetette, hogy ha nem jelentetik meg a számot, akkor többet nem fog új anyagokat leadni, végül belementek a dologba.

12. Walt Disney 1933-ban félrerakta az Alice Csodaországbant, mivel a Paramount adta ki elsőként a saját Alice-adaptációját. A film munkálatai 1939-ben indultak újra, de akkor meg a második világháború miatt kellett felfüggeszteni a projektet. A mozi viszont régi álma volt a Disneynek, így 1945-ben harmadszorra is nekifutottak.

Fotó: AFP

11. A fiatal és tapasztalatlan csapat miatt végül majdnem semmi sem lett a legendás GTA-sorozatból. A fejlesztőgárdák hetekig vitatkoztak egymással, így a projektet többször is kis híján lefújták. A játékot a frissen felvett új kreatívigazgató, Gary Penn rántotta össze, megmentve ezzel a biztos pusztulástól.

10. A Marx testvérek annyira utálták első filmjüket, A kókuszdiókat, hogy megpróbálták megakadályozni a megjelenését. Szerencsére nem sikerült nekik: a mozi óriási siker lett, és a nagyok közé emelte a tesókat.

9. A Rockstar a Capcom kukájából halászta ki a Red Dead-sorozatot. Miután a Capcom törölte a saját, Angel Studios fejlesztette Red Dead Revolver-verzióját, a Rockstar felvásárolta az Angelt, így hozzájuk került a csapat összes projektje. Végül ők fejezték be a játékot, ami mára több millió dolláros franchise-zá nőtte ki magát.

8. Az Africa kis híján soha nem jelent meg. A Toto nem akarta feltenni a dalt az albumukra, mivel szerintük szörnyű volt a szövege. Egy barát aztán meggyőzte őket, a szám pedig letarolta a toplistákat.

7. Egy kis számítógépes balszerencse miatt majdnem ugrott a Pokémon Red és Green. A hatéves fejlesztés alatt a zenéért és hangokért felelős Maszuda Junicsinek négy tönkrement gépet kellett megjavítania. Ezek közül az egyiken ott volt az összes játékadat, és csak lázas kutatómunka, valamint hosszas telefonálgatások árán sikerült mindent visszaállítani.

6. A kis hableányt is majdnem lehúzta az örvény: a Disney azt gondolta, túl sok a hasonlóság közte, valamint A nagy csobbanás éppen akkor készülő folytatása között.

5. A Jóbarátok első részét állítólag nem kedvelte túlságosan a tesztközönség: nem tudtak azonosulni a karakterekkel, és szerintük a humor sem volt eredeti és okos.

4. A Breaking Bad csak azért készült el, mert Vince Gilligan alkotó nem hallott a Nancy ül a fűben című sorozatról. Elmondása szerint ha ismerte volna, valószínűleg túl nagy lett volna a hasonlóság a két széria között, így valószínűleg dobta volna a projektet.

3. A Szárnyas fejvadászt eredetileg finanszírozni készülő Filmways az utolsó pillanatban kihátrált, Michael Deeley producernek pedig két hét alatt kellett valahogy összeszednie 20 millió dollárt. Végül sikerült neki, sőt a határidő előtt több befektetőt is szerzett.

2. Paul Verhoeven "egy darab sz*rnak" nevezte a Robotzsaru forgatókönyvét, aztán meg félredobta. A felesége viszont elolvasta, és felvetette Verhoevennek, hogy mi lenne, ha félig akciófilm, félig pedig vígjáték lenne a történet. A rendező újraolvasta a munkát, és a folytatás mellett döntött.

1. A Rémálom az Elm utcában az összes nagyobb stúdióról lepattant, de a New Line Cinema végül közbelépett. A forgatás előtt aztán majdnem az összes befektető dobbantott a produkcióból. Bob Shaye, a New Line Cinema alapítója szerint a források fele egy jugoszláv fickótól jött, akinek a barátnője filmekben akart játszani.

Forrás: Cracked


[related-post post_id="4119247"]

[related-post post_id="4116160"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!