Bulvár, celeb

2008.09.12. 09:13

Amy Winehouse 25 éves lett

<p>Amy Winehouse nevét az elmúlt három-négy évben tanulta meg a zenére odafigyelő világ. Az izgalmas küllemű, tehetséges énekesnő és szerző 25. születésnapját ünnepli a hétvégén.</p>

A példátlan sikerek - öt Grammy és számos egyéb elismerés - sem feledtethetik időről időre felszínre kerülő drogos ügyeit, egyéb botrányait. Amy Jade Winehouse 1983. szeptember 14-én született az Észak-Londonhoz tartozó Southgate-ben taxisofőr apa és gyógyszerész anya lányaként. Szülei zenekedvelők, a jazz és általában a fekete zene a család kedvence. Amy imádja a rhythm and blues klasszikusait, köztük Ray Charles, Nina Simone, Nat King Cole, Dinah Washington és Thelonious Monk zenéjét.

Tízéves korában alakította első, nevét illetően kínai beütésű Sweet,n,Sour (Édes-savanyú) együttest. Megtanult gitározni, rohamosan fejlődött énekhangja, technikája. Egyre közelebb került a "tűzhöz", de első albumára 2003-ig kellett várnia. A Frank nagy feltűnést keltett a szakmában és a közönség körében - Brit Awards jelölést is kapott, előkelő helyre került a brit listán, platinalemez lett. Amy hangját Sarah Vaughanéhoz és Nina Simone-éhoz hasonlították. Ő maga nem volt maradéktalanul elégedett, mert szerinte kiadója bizonyos dalokat rákényszerített.

Kíváncsi a folytatásra? 5perc.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!