Bulvár, celeb

2008.04.24. 06:11

Kalandozások térben és időben: Nagykállóban a legjobb sci-fi író

<p>Könyvet írni voltaképpen utálok, kitalálni imádom őket! – vallja Anthony Sheenard, Európa legjobb science fiction írója, a Tűzvonalban magyar tévésorozat forgatókönyvírója. <dia width="900" height="700" alt="Kalandozások térben és időben 2008.04.24."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Kalandoz_sok_t_rben__s_id__337_ben_2008_04_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Kalandozások térben és időben 2008.04.24." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/anthony-sheenard-kisvarda-tuvonalba-sci-fi.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Európa legjobb science fiction íróját (2007), a Tűzvonalban című magyar tévésorozat forgatókönyvíróját, Szélesi Sándort (alias: Anthony Sheenard) látta vendégül a közelmúltban a Nagykállói Művelődési Központ. A Kalandozások múltban és jövőben című közönségtalálkozón elhangzott: az Európai Sci-fi Társaság 2007-ben ítélte Európa legjobb science fiction írójának a fiatalembert, a díjat Koppenhágában vette át. A Sötétség előtt, az Ellopni egy Chagallt, A csonkolás művészete és A láthatatlan város szerzője így mesélt munkásságáról:

– Tizenévesen a Galaktika sorozaton nőttem fel. Aztán jött Lewis Padgett: Vasfedezet című könyve, melyben a Vénuszra leszállt földi űrhajó legénységét az éhhalál fenyegeti. A szakmai egyesületek vezette, merev vénuszi társadalom semmilyen segítséget nem ad a rászoruló űrhajósoknak. Sok hiábavaló kísérletezés után a földiek rájönnek a problémájuk megoldására. Hatással volt rám a Ray Bradbury tollából és elméjéből született Marsbéli Krónikák is. Az amerikai író a tudományosan megalapozott fantasztikus regények világszerte elismert szerzője. A kötet tíz elbeszélést tartalmaz, a szerző 1999- től 2036-ig tartó feljegyzésekben azt az elképzelést fejezi ki, hogy a Föld kihal az állandó és mind pusztítóbb háborúk miatt, de a legjobbak megkísérlik, hogy a Marson telepedjenek le. A filmek közül a Tom Cruise nevével fémjelzett Különvéleményt jónak találtam, Az ember gyermeke című film pedig szerintem az utóbbi idők legjobbja!

Milyen a jó sci-fi? – teszik fel a kérdést. Az igazi science fiction lenyűgöz, elgondolkodtat, 100-200 évet visz előre az időben, egyaránt tartalmaz humoros és horrorisztikus vonásokat. Vizuális típus vagyok, szabadjára engedem a fantáziám, elképzelem, szinte átélem a cselekményt, az egyes jeleneteket. Valamennyi művemben visszaköszönnek a való világ darabkái, az élet valós történései, nem egyszer merítettem már ötletet például egy-egy baráti beszélgetésből. Az agyam állandóan dolgozik, sosem kapcsol ki, gyakran az álmaimban szövök tovább egy-egy kitalált cselekményt. A baráti köröm jól tolerálja „különcségemet”, a család már nehezebben, hiszen nehéz elfogadni, hogy otthon ülök az íróasztalnál, de voltaképpen egy másik világban járok – mondta el Szélesi Sándor.

Kapcsolódó cikkek:

  • Kalandozások múltban és jövőben  
    Nagykállóban vesz részt közönségtalálkozón Szélesi Sándor, aki 2007-ben Európa legjobb Science Fiction írója címet érdemelte ki.

  • Magyarok az európai fantasztikus irodalom idei éllovasai
    Magyar szerző bizonyult 2007 legjobb európai sci-fi írójának. Szélesi Sándor Koppenhágában vehette át az Európai SF Társaság (ESFS) legjobb tudományos fantasztikus írójának járó elismerést.

  • Star Wars: Hol vannak ma? 
    A Csillagok Háborúja hat epizódja vitathatalnaul rendhagyó és kiemelkedő alkotás a filmek világában. De mi történt az első három rész óta eltelt évtizedekben a jól ismert arcokkal?

  • A Star Wars Mekkája 
    Egy ritkán emlegetett, ám kétségtelenül filmtörténeti dátum: augusztus 3. Kereken három évtizeddel ezelőttről. Miről nevezetes 1977?

- Palicz István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!