Helyi közélet

2016.11.22. 15:55

Hétfőig nem szabadulunk a szmogtól

Debrecen - Bár az egyik mérőállomás hibás adatokat továbbított, összességében mégsem rózsás a helyzet.

Debrecen - Bár az egyik mérőállomás hibás adatokat továbbított, összességében mégsem rózsás a helyzet.

Kiderült, vaklárma volt, hogy extrémhez közelítő szmoghelyzetet jelzett az egyik legnépszerűbb időjárási portál szennyezési térképe Debrecen környékén. A több sajtóorgánum által is felkapott hírt az generálta, hogy az egyik mérőállomás rossz adatokat továbbított a Vidékfejlesztési Minisztérium mérőhálózatának. A korrekt információk elemzése után világossá vált, a helyzet valamivel jobb, bár a valós értékek így is lelombozóak: kedden a szálló por koncentrációja az egészségügyi határérték duplája volt. A megváltást a hétfő hozhatja el, akkor ugyanis egy hidegfront éri el Debrecent, amely kisöpörheti a szennyezett levegőt a városból.

Mindenkit érint

Érdeklődésünkre Dr. Szilasi Mária, a Debreceni Egyetem Tüdőgyógyászati Klinikájának igazgatója elmondta, ebben az időszakban a fűtési szezon miatt emelkedik meg a levegő szennyezettség mértéke. Ez megterheli a szervezetet, különösen azokét, akik már eleve valamilyen krónikus megbetegedéssel küzdenek, az ő állapotuk emiatt tovább súlyosbodhat. Gyulladás alakulhat ki a hörgők nyálkahártyáján, így a baktériumok, és a vírusok könnyebben juthatnak be a szervezetbe. A krónikus obstruktív légúti betegségben (COPD) szenvedők ebben az időszakban többet fulladnak, köhögnek. A professzor arra figyelmeztetett, az ilyen időjárás elsősorban az időseket és a gyermekeket érinti, ők sokkal fogékonyabbak a szennyezettségre, és a kiváltó hatásokra. Ilyen körülmények között ajánlott otthon maradni, de ha muszáj kimozdulni, kerülni kell a nagy forgalmú csomópontokat. Szellőztetni inkább reggel és délelőtt érdemes, mert akkor nem annyira szennyezett a levegő. Sétálni is lehetőleg a frissebb területeken, erdőkben, parkokban ajánlatos.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában