Borsod-Abaúj-Zemplén

2019.02.03. 18:40

Többet árulunk el magunkról a testünkkel, mint gondolnánk

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A testbeszéd ismerete nélkülözhetetlen azoknál a pozícióknál, ahol sok a személyes tárgyalás, megbeszélés.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A testbeszéd ismerete nélkülözhetetlen azoknál a pozícióknál, ahol sok a személyes tárgyalás, megbeszélés.

Sokszor egy élet is kevés ahhoz, hogy megismerjünk valakit. Ennek ellenére már az első találkozásnál is belebotlunk olyan jelekbe, amelyekből következtethetünk az egyén személyiségére. Persze nem írhatunk le valakit csupán a testtartása, grimaszai miatt, viszont ezek a nonverbális jelek mind segítségünkre lehetnek abban, hogy teljesebb képet alkossunk valakiről. Bíró Nóra testbeszéd-specialista segít nekünk a testbeszéd, illetve az árulkodó nonverbális jelek mibenlétének megértésében.

Olvashatunk a jelekből

– Alapvetően kétféle kommunikációról beszélhetünk: verbálisról, azaz szóbeliről, illetve nonverbálisról. Ebbe az utóbbiba tartozik mind a vokális kommunikáció, azaz amit kifejezünk a hanghordozásunkon keresztül, hangszínünkkel, valamint a testbeszéd is: a gesztusok, a testtartás, a szemkontaktus és minden, amit a testünkön keresztül üzenünk. Valójában mindenki használja és értelmezi a testbeszédet, ugyanakkor általában ez teljesen ösztönös. Amikor azt látjuk, hogy a másik fél testbeszéde alátámasztja a mondandóját, akkor azt igaznak tartjuk. Például ha megerősít minket és bólogat hozzá, akkor igaznak gondoljuk a szavait. Ha az úgynevezett megerősítő gesztusok elmaradnak, akkor kételyek merülhetnek fel bennünk. Érdekes, hogy már a 60-as években elkezdték vizsgálni, hogy van-e női, illetve férfiagy. A kutatás alapján bebizonyították, hogy a nők ösztönösen jobbak a testbeszéd olvasásában, ami az anyai ösztönökkel is összefügg, hiszen a csecsemőnél nincsen más jel sokáig, csak nonverbális – mutatott rá elöljáróban a testbeszéd-specialista.

Nyílt gesztusok

A szakértő úgy véli, sokkal többet mond el rólunk a testbeszédünk, mint azt elsőre gondolnánk. A magabiztosságunkat, vagy éppen a határozottságunkat is elárulhatjuk csupán a testtartásunkkal, kéztartásunkkal. Ki nem mondott szavainkat vagy akár a hazugságokat is leleplezheti a testbeszéd olvasása. Az aktuális érzéseinket, gondolatainkat láthatja a másik csupán a testbeszéd által. – Nyilván csak nonverbális jelekből nem skatulyázhatunk be valakit, viszont lehet a személyiségre általános következtetést levonni, de az is a pillanatnyi, aktuális viselkedésből következtethető. Ha belépünk egy helyre és látunk egy embert nyílt gesztusokkal, nagy mozdulatokkal, mindezt hangos beszéddel alátámasztva, akkor mondhatjuk, hogy ő kifelé forduló, extrovertált személyiségjeleket mutatott. Ugyanakkor lehet, hogy ha ő színpadon állt, akkor ez a közönségnek és az aktuális szerepének szólt, és a színpad mögött már akár introvertált jeleket is mutathat. Természetesen az ismétlődő nonverbális jelek alapján már abszolút lehet következtetni a személyiségre is – mondta.

Játék a fürtökkel

Nyilvánvalóan a legtöbb embert az érdekli, mit tudhat meg anélkül egy másik nem képviselőjéről, hogy leszólítaná. Számtalanszor kerülhetünk olyan szituációba, hogy szeretnénk, de mégis elhatárolódunk attól, hogy beszélgetést kezdeményezzünk egy ismeretlennel – nos, ilyenkor jöhet jól, ha kicsit olvasni tudunk egy-egy mozdulatból, testtartásból. – Vannak jellemzően női és férfigesztusok is, bár a jelek többsége azonos. Például legfőképp férfiaknál látjuk az amerikai 4-es ülést, amikor az egyik lábszár a másik láb combján van. Ez az ülésmód van, akinél a kényelem jeleként értelmezhető, általánosságban az ellenállást, ellenkezést mutatja. Tipikus női gesztus a hajjal való játék, ez jelentheti azt, hogy zavarban vagyunk, vagy a flört jeleként is értelmezhető – tette hozzá.

A rokonszenv elnyerése

A hajcsavargatáson túl érdemes odafigyelni a testhelyzetre. Az előredőlő, nyitott testhelyzet érdeklődést mutat, míg a hátradőlő testhelyzet, főleg ha a lábak a kijárat felé mutatnak, akkor az már azt jelezheti, hogy kiszállna a beszélgetésből a partnerünk.

– A kéz is sokat elárul a másikról. Ha ökölben van az arcon, az az unalom jele is lehet. Minél jobban takarja a kéz az arcot, annál unalmasabbnak tartja a mondandónkat a másik fél. A mosoly egy jó jel lehet a szimpátia elnyerésére, ám akkor tudhatjuk, hogy ez valódi mosoly, amikor a száj felfelé görbülésén túl a szemeknél lévő ráncok is megjelennek, illetve a fogak is kicsit kilátszanak. Ha csupán a száj görbül, az lehet álmosoly is – hangsúlyozta a szakember.

Lényeges elem

Bíró Nóra úgy véli, nagyon sok esetben elengedhetetlen, legalábbis nagyon sokat segíthet, ha tudunk nonverbális jelekből olvasni. – Az elmúlt években számos vezetővel dolgoztam együtt, és ezek alapján határozottan állíthatom, hogy vezetőként ez a tudás szinte elengedhetetlen. Számtalan esetben a munkavállaló nem meri elmondani a valós gondolatát, de ha a gesztusait jól olvassuk, rá tudunk kérdezni az adott témára, és így nagyobb az esély arra, hogy el is mondja a gondolatát. Már egy állásinterjún eldőlhet a jelentkező sorsa csupán a testbeszédéből leadott jelekből, így ez már az elején lényeges lehet. A testbeszéd ismerete nélkülözhetetlen azoknál a pozícióknál, ahol sok a személyes tárgyalás, megbeszélés. Ilyen lehet egy értékesítő, kereskedő, ügyfélszolgálatos vagy akár egy cégvezető. Minden olyan munkahelyen, ahol van személyes kommunikáció, fontos ismerni és felismerni ezeket a nonverbális jeleket – tette hozzá végül.

- Nagy Emese -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!