Borsod-Abaúj-Zemplén

2018.11.24. 16:43

Milyen beltéri lépcsőt építsünk otthonunkba?

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az emeletes házak fontos elemei a szinteket összekötő lépcsők.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az emeletes házak fontos elemei a szinteket összekötő lépcsők.

Első gondolatra nem tűnik nehéz kérdésnek, hogy milyen lépcsőt válasszunk otthonunkba – tévesen! Higgyék el, érdemes jobban elmélyedni a lépcsők világában, hiszen mindegyikünk célja, hogy biztonságos, időtálló és a környezetbe teljes mértékben beleillő lépcsőn közlekedhessünk, olvasható a homeinfo.hu oldalon.

Az épület szerkezetének megtervezésekor kell a lépcsőt a megfelelő helyre betervezni, mivel a lépcsőhöz nyílások is társulnak, amelyeket utólagosan nehézkes, pénz- és munkaigényes áttervezni, átépíttetni. A tervezésnél ügyelni kell az ergonomikus kialakításra és tervezési előírások, szabványok betartására. Előfordulhat, hogy nagy belmagasságú otthonunkba szeretnénk galériát építtetni, lépcsővel. Ekkor utólagosan kell a lépcsőt megterveztetnünk.

Figyelembe véve az előző részben felsorolt méreteket: galériát a minimum 3-3,5 méteres belmagasságú lakásokban ajánlott kialakítani azért, hogy kényelmes teret hozhassunk létre.

Milyen típusok vannak?

Beltéri lépcsőnk típusát a lépcsővel ellátott helyiség méretétől, sajátosságaitól (pl. ablakok) függően kell megválasztanunk, a belsőépítészettel és lakberendezéssel harmóniában. Lépcsőnk lehet például kétgerinces, egygerinces fémszerkezetű, előre gyártott modul lépcső, készülhet gipszkartonból, vagy fából, de megfelelő hellyel rendelkezők kérhetnek betonlépcsőt is a helyiségnek és ízlésüknek megfelelő színben. Alakja szerint lehet csigalépcső, vagy lebegő lépcső.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!