Borsod-Abaúj-Zemplén

2018.07.14. 12:45

Ne hagyjuk parlagon a kertünket!

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Ha szép termést szeretnénk, ideje a másodvetésnek.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Ha szép termést szeretnénk, ideje a másodvetésnek.

Korábban is ejtettünk már szót a másodvetés hasznáról és fontosságáról, amit érdemes elkezdeni júliusban, hogy igazán jó termést kapjunk.

Ha a veteményes ágyásokból a legkorábbi termést betakarítottuk, időszerű a tavaszi zöldségek helyére az úgynevezett másodvetést alkalmazva más, rövid tenyészidejű zöldségfajták magjait elvetni. A megtisztított ágyásokat fel kell ásni és jól elgereblyézni a magok számára. Másodvetésre alkalmas zöldségfélék elsősorban az őszi káposztafélék, fejes káposzta, vörös káposzta, kelkáposzta, karalábé. Megemlíthetjük még a kelbimbót, valamint a póréhagymát, amelyet érdemes palántázni. Közös tulajdonságuk, hogy télállók, ennél fogva mindig csak a szükséges mennyiséget kell betakarítani.

Sóska, spenót, saláta és borsó

Vethetünk zöldbabot, uborkát, őszi retket, karottát – ismertebb nevén rövid gyökerű sárgarépát – is. Ideje elvetni a gumós köményt, most biztos nem magzik fel, és ha marad szabad helyünk a konyhakertben, nyárutóján vethetünk még sóskát, spenótot, madársalátát, fejes salátát.

Ha valaki ősszel szeretne zöldborsót szedni, akkor augusztus végén vesse el a magokat – ha hosszú ősz következik, akkor még szép termést takaríthat be.

HI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!