Borsod-Abaúj-Zemplén

2018.06.30. 16:20

Használjuk ki a cseresznyeszezont!

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Még tart a cseresznyeszezon, így nem késő valamilyen finomságot készíteni a piros gyümölcsből.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Még tart a cseresznyeszezon, így nem késő valamilyen finomságot készíteni a piros gyümölcsből.

Cseresznyés finomság

Hozzávalók: 50 dkg kimagozott cseresznye (meggy, barack, alma és egyéb gyümölcs is lehet), 25 dkg liszt, fél csomag sütőpor, 20 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 1 csomag vaníliás cukor, 2 tojás, 250 ml tej, negyed kiskanál só, fél kiskanál fahéj

Elkészítés: A cseresznyét kimagozzuk és papírtörlőre tesszük, hogy a felesleges nedvességet leitassuk róla. Közben a sütőt előmelegítjük 190 Celsius-fokra. A puha (szobahőmérsékletű) vajat mixer segítségével habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzákeverjük a két tojást is. Amikor könnyű, homogén állagú lesz, hozzákeverjük a tejet, a lisztet, a sót, a sütőport és a fahéjat. Krémes állagú tésztát kell kapjunk. A tésztát sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, majd megszórjuk egyenletesen a kimagozott cseresznyével.

Körülbelül 30 perc alatt aranybarnára sül, hurkapálcikával teszteljük. Még melegen szórjuk meg porcukorral és szeleteljük négyzet formákra.

Csodás cseresznyés kosárkák

Hozzávalók: 500 g mirelit leveles tészta, 36 szép szem cseresznye (szárával együtt), 1 csomag főzős tejszínes pudingpor, ½ l sovány tej, 5-6 szem édesítő tabletta

Elkészítés: Elkészítjük a tejszínes pudingot, s hűlni hagyjuk.

A kiengedett leveles tésztát 12 részre osztjuk. Előbb hosszában, majd keresztben felezzük. Mind a négy darabot további 3 részre vágjuk. 1/12 tészta részt magunk elé veszünk a gyengén lisztezett gyúródeszkán, s akkorára nyújtjuk, hogy az kb. 2 cm-rel túlnyúljon a muffin formán. 3 csíkra vágjuk a tésztát, s csillag alakban a muffin formába helyezzük. A túlnyúló részeket aláhajtjuk virág szirmot képezve. A muffin virágokat 200 fokon megsütjük. Vigyázzunk, mert hamar megéghet! A kihűlt kosárkákat pudinggal megtöltjük. A cseresznyét szárával együtt megmossuk, szárazra töröljük. A tejszínes pudingos kosárkákat cseresznyével díszítjük. Frissen nagyon finom csemege, de esti grillezéshez is igazi meglepetés lehet a társaságnak. Vendégváráskor inkább duplázzuk a készítendő mennyiséget! A siker garantált.

- bien.hu -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!