Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.07.04. 18:47

Büntetést akasztottak a monoki kárvallottak nyakába

<p>Monok, Miskolc - Több mint egymilliós büntetést kell fizetnie azoknak a monoki erdőtulajdonosoknak, akiknek ellopták erdejük egy részét. Nem értik, miért azt sújtja az erdészeti hatóság, akit megkárosítottak?&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/flv-Falopas_Monokon1_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/flv-Falopas_Monokon2_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/flv-Falopas_Monokon4_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/flv-Falopas_Monokon6_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/flv-Falopas_Monokon7_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/flv-Falopas_Monokon8_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Abszurdnak tűnő történet játszódik le a monoki erdőtulajdonosokkal. A történet lényege, hogy a falut övező területen jelentős mennyiségű fát loptak el tolvajok. Az erdészeti hatóság tudomást szerezve a dologról összehívta a tulajdonosokat, szakembereik megtekintették és felmérték kárt, majd közölték: büntetésre kell számítaniuk, mert nem jelentették be a lopást.
Az érintettek ledermedtek a közlés hallatán. Mivel az önkormányzat épületében volt ez a hivatalos találkozó, a polgármester is rögtön tudomást szerzett róla és azonnal feljelentést tettek a rendőrségen a falopások ügyében. Ennek ellenére az erdészeti igazgatóság kiküldte az érintetteknek a határozatot, amiben tudatták: 1 millió 215 ezer négyszáz forint bírságot kell egyetemlegesen megfizetniük. Egy biankó csekk is érkezett a levélben.

Lyukak az erdőben és a hűtőn

A szociális rendelet megváltoztatása kapcsán közismertté vált Szepessy Zsolt polgármester szerint felháborító az eljárás, ezért az önkormányzat ügyvédje az ügy kárvallottjainak segítséget nyújtott a fellebbezés elkésztésében. Mint fogalmazott: "Mégsem járja, hogy azok, akiket megloptak, még büntetéssel is sújtsák." A falu első embere pénteken saját kocsiján akarta kivinni a falopások helyszínére munkatársunkat, de közben éppen egy kivágott fa, a fűben észrevehetetlenül álló törzscsonkja komoly kárt okozott a gépkocsiban. kilyukasztotta a hűtőt. A tetthelyen egyébként jól látható volt, hogy helyenként mintegy negyed hektárnyi területen tarra vágták az erdőt. A fát pedig elvitték.

Az erdőben lakjon?

Galatóczki Ferenc, az egyik kárvallott nem érti a történteket, és igazából még azt sem tudja, hogy hol van erdőrésze, amit megörökölt. Most meg azt akarják, hogy fizessen mert meglopták. A büntetést nem tudja kifizetni. Reméli, hogy jogorvoslati kérelmük sikerrel jár. Kezét széttárva közölte: ha elutasítanák a fellebbezést, és netán a tartozás, pontosabban a meg nem fizetett bírság fejében lefoglalnák a házát nem maradna más, mintsem kiköltözzön erdőbe. "Vegyen nekem sátrat az állam, lásson el gyógyszerrel és mással. Leélem életem az ellopott fák teremtette tisztáson. Legfeljebb magara gyújtanám az erdőt…" - tette hozzá elkeseredetten.

Miért a károsultakat büntetik?

Aligha gondolja bárki, hogy maguk a tulajdonosok termeltek ki jelentős mennyiségű fát a monoki erdőben, mégis ők kaptak a nyakukba büntetést. Miért?
A határozatot hozó erdészeti hatóság, a hosszú nevű B.-A.-Z. Megyei MGSZH (Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal) Erdészeti Igazgatóságának első embere, Csomós János elmondta: az erdészeti törvény pontosan szabályozza a teendőket, a felelősséget. E szerint az erdőben erdőgazdálkodásnak kell folynia, aminek felelőse a tulajdonosok által kijelölt személy. Ilyen erdőgazdálkodó nem volt az említett területen. Annak ellenére nem volt, hogy ennek szükségességére felhívták a figyelmüket, és már 2004-ben határozatban kötelezték a tulajdonosokat erdőgazdálkodó kijelölésére.

Feljelentendő

Erdőgazdálkodó hiányában pedig a kötelezettség a tulajdonosokat terheli – jelentette ki Csomós János. Hozzátette: Lehetőség van, illetve lett volna arra – szintén az erdőtörvény értelmében –, hogy mentesüljenek a büntetés alól, amennyiben idejében jelzik (feljelenés formájában a rendőrségen és az erdészeti hatóságnál), hogy az erdejükben falopás történik. Ilyen jelzés nem érkezett az utóbbi három évben se a rendőrségre, se hozzájuk.
Az igazgatótól megtudtuk: tavasszal született az első fokú határozat. Ezt megfellebbezte a tulajdonosok nagy része. Másodfokú döntés még nem született.

Ezt írtuk korábban

Fatolvajok nyomában
Ezt írtuk korábban. Idézetek cikkeinkből, amelyek fatolvajlásokról, azok következményeiről tudósítottak.

Fatolvajok után nyomoznak a rendőrök. Az egyelőre ismeretlen tettes ugyanis Bükkábrány külterületén kivágott közel 20 köbméter akácfát, melynek értéke mintegy 200 ezer forint volt. (Észak–BOON, 2007. február)

Egy teljes erdőt elloptak a fatolvajok Sajólád mellett. Az erdő természetmegőrzési területnek számít, ezért elvileg állami és európai uniós védelem alatt áll. Az egykor 180 hektáros, védett sajóládi ligeterdő 98 százalékát már kivágták, hiába védett.
Csak Borsod megyének ezen a részén évente négyszáz eljárás indul falopás miatt, vagyis minden napra jut legalább egy.

A természetvédők most azt szeretnék, ha legalább azt a kéthektárnyi tölgy-kőris erdőrészt sikerülne megmenteni, amely a sajóládi 180 hektárból megmaradt. (Észak– BOON, 2007. december)
Papp Gyula, az Északerdő Zrt. Vezérigazgatóhelyettese arról beszélt, hogy a 80-as években a talajvíz szintjének csökkenése miatt kiszáradás indult meg a területen. A védett kőris hetven százaléka pusztult el ily módon. A 90-es évek közepén pedig beindult a falopási dömping. Nem múlt el szinte úgy nap, hogy tetten ne értek volna egy-egy fatolvajt. Most visszatekintve az elmúlt évekre, szezononként mintegy ezer köbméter fát lophattak el biciklis tüzifa tolvajok. A lopások során egyébként a nagyobb, harminc-száz esztendős törzseket vágták ki illetéktelenek. A vezérigazgató-helyettes elmondása alapján a sajóládi példa nem egyedülálló, mert a környékbeki falvak (például Sajóhídvég, Ónod, Köröm, Girincs) külterületén is hasonló pusztítást vittek véghez a biciklis fatolvajok az elmúlt években. (Észak–BOON, 2007. december)

Halálos kimenetelű lövés dörrent Fony határában szombat délután, ahol a két nemzeti parkőr fatolvajokat ért tetten. Fony külterületén, az Aggteleki Nemzeti Parkhoz tartozó tájvédelmi területen idegenek baltával és motoros fűrésszel vágták ki a fát, amit szamaras szekérrel szállítottak le a hegyről. A tolvajokat két, önvédelmi fegyverrel is felszerelt fegyveres őr tetten érte, akik felszólították őket hogy fejezzék be a lopást, ám a két férfi rájuk támadott. Ekkor az egyik nemzeti parki őr figyelmeztető lövést küldött a levegőbe, a másik pedig társa és saját testi épségének megőrzése céljából rálőtt a 39 éves (lapértesülésünk szerint) baltával lesújtó férfira, aki a mellkaslövés következtében a helyszínen életét vesztette. (Észak–BOON, 2007. október)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!