Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.06.15. 14:44

Értő múzeumlátogatókat nevelnek

<p>Miskolc - Nemcsak az a cél, hogy sokan járjunk múzeumba, hanem az is, hogy értsük, amit látunk.Az ország egyes múzeumaiban már több éve működik sikeresen múzeumpedagógiai műhely (Miskolcon 4 éve), máshol még most van kialakulóban.</p>

Az ország egyes múzeumaiban már több éve működik sikeresen múzeumpedagógiai műhely (Miskolcon 4 éve), máshol még most van kialakulóban. Szombat délelőtt ezen műhelyek vezetői-elindítói tanácskoztak a Miskolci Galériában.

– Országos koncepció a múzeumok szemléletváltása, hogy a kutatás mellett a közművelődési feladatokat is maradéktalanul ellássák – tudtunk meg többet a rendezvény hátteréről Éliás Istvánt múzeumpedagógustól. – Ezt a váltást számos program és szakemberek is segítik. Az eddigi cél a látogatóbarát múzeum volt, ebben az évben azonban az iskolabarát múzeumok létrehozása lesz a legfontosabb feladat. Uniós pályázatok is segítik majd a diákok, a pedagógusok és a múzeumi szakemberek együttműködését, közös munkáját. A programok szeptembertől indulnak, Miskolcon a Petró-ház lesz a bázis. 

Értőn szemlélve

Éliás István elmondta azt is, a múzeumok szemléletváltásának nem csupán a tömegek vonzása a célja, hanem az értő szemléletmód kialakítása. Ezt a célt szolgálják kiválóan a múzeumpedagógiai műhelyek (Miskolcon közel 100 gyerek vesz részt ezeken a szabadidős foglalkozásokon), valamint az iskolákkal tervezett közös együttműködés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!