Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.06.08. 14:08

Költő, direktmarketinggel

<p>A könyvhét utolsó napján, szombaton az időjárás már nem kedvezett az ünnepnek. A színpadi műsorra is csak egy-két ember volt kíváncsi, és a sátrak körül is alig lézengtek.</p>

Az Erzsébet tér végén valaki rosszul lett, elesett, hozzá mentőt hívtak. Őt többen állták körül, mint a könyvhét egy-egy sátrát. A könyvesek szerint azonban nem ez volt jellemző a könyvünnepre, nehezen indult, de – az utolsó napot leszámítva – volt érdeklődő.

Kázsmér Veronika, a Fókusz Könyváruház vezetője szerint is nehézkesen indult a miskolci könyvhét, eleinte kevesebben látogatták, mint a korábbi években. Igaz a végére kialakult, az idő is kegyes volt hozzánk, és a műsorok is idevonzották a látogatókat – tette hozzá.

És a könyvek? Adódik a kérdés, hiszen mégiscsak a könyvet ünnepeltük. „Persze az is, hiszen minden területet kielégített az idei kínálat. 27 éve vagyok a pályán, ennyiféle könyv soha nem jelent meg. Ígéret mindig volt, de az idén először időre ki is adták ezeket” – válaszolta.

Nobelt neki

Kázsmér Veronika szerint az, hogy az emberek kevesebbet olvasnak, csupán egy jó szlogen. Ő ugyanis azt tapasztalja, hogy nem csökkent a könyvforgalom, sőt nőtt. Igaz – magyarázta Kázsmér Veronika – elképzelhető, hogy kevesebb könyvet vesznek az emberek, csak drágább az olvasnivaló.
A Harry Potter könyvek írójának, J. K. Rowlingnak irodalmi Nobel-díjat adnék – mondta Kázsmér Veronika. Hiszen – folytatta – a felnövekvő nemzedéket az olvasás felé terelte.
A könyvesbolt vezetője jó ötletnek tartotta azt is, hogy az Erzsébet téren gyermekek léptek fel a könyvhéten. Így a szülők, nagyszülők is kilátogattak, és megnézték a kínálatot – magyarázta.

Tőkeerősen

Borkúti László, a Bíbor Könyvkiadó vezetője várakozáson felülinek értékelte az idei könyvhét forgalmát. Igaz, nagy árkedvezményekkel árultuk a könyveket – tette hozzá. Szerinte nem a könyvre, hanem általában a kultúrára költenek kevesebbet az emberek, aminek oka a pénztelenség.
A fiatalok esetében pedig az Internettel kell versenyeznie a könyvnek – vélekedett. Ő azonban abban reménykedik, hogy a könyvkultusz megmarad. Igaz sokkal kevesebben fognak megélni a könyvből – tette hozzá. A nagyobb igényeket csak tőkeerős kiadók tudják majd kielégíteni – mondta. 

Saját versek, saját képek

Gúth Zoltán Károly két sátor között árulta két verseskötetét, amelynek borítóját ő maga festette, és saját pénzből adta ki. Nézelődő biztos nem ment el mellette úgy, hogy ne olvasott volna bele a kötetekbe, vagy ne hallgatta volna végig az író életét. Nem önszántából, sokkal inkább a direktmarketingnek köszönhetően. Ennek ellenére arra panaszkodott, hogy gyengébb az idei könyvhét, mint a tavalyi, igaz, hogy a verseket mindig kevésbé vették – fogalmazott. 

Kevés az idő

Szentimreiné Molnár Erika két gyermekével volt az Erzsébet téren szombaton. Nem a könyvhét miatt jöttek, hanem egy ismerősük fellépését nézték meg. Mint mondta: szívesen olvas, de a gyerekek mellett erre kevés ideje jut. Az is probléma, hogy drágák az olvasnivalók, igaz, így a könyvhéten elfogadható az áruk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!