Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.06.13. 06:56

„Elvették” Kecskéséktől az Akropoliszt? (II.)

<p>„Nem szokásom magánbeszélgetéseket tartani a hivatalban, így nem gondolom, hogy a nekem tulajdonított kritikai hangvételű summázás, a vállalkozó tevékenységének minősítését magánbeszélgetés alkalmával osztottam volna meg.”</p>

Ádám Ibolya, a miskolci polgármesteri hivatal kulturális és vendégforgalmi osztályának a vezetője az alábbiakat válaszolta – írásban feltett kérdésünkre szintén írásban – a tapolcai nyárral kapcsolatos érdeklődésünkre. Arra, hogy miért nem a Kecskés és Társai Műsoriroda szervezi a programokat az Akropolisz Szabadtéri Színpadra, mint korábban évtizedeken át. (Kecskés Katalin és Kecskés Tibor reagálását korábban közöltük, a BOON-on „Elvették” Kecskéséktől az Akropliszt? címen található meg, illetve letölthető formában ugyanezzel az elnevezéssel.)

„Hogy elvettük volna a Kecskés és Társai Műsorirodától az Akropoliszt?

Nem hiszem, hisz nem az önkormányzat annak tulajdonosa, 1994-től ismét a Görög Katolikus Egyház tulajdonában áll.
Valóban a Miskolci Nyár rendezvénysorozatainak egyik helyszíneként hosszú ideje ismert de ez időtől már, mint bérleményt veheti azt igénybe bárki. Így volt, és így van ez a Kecskés és Társai Műsoriroda és az Önkormányzat esetében is.

Miskolctapolca idegenforgalmilag frekventált része városunknak, így az önkormányzat kiemelt feladatának tartja és tartotta, hogy a nyár folyamán szórakozási lehetőségeket kínáljon az odalátogatók számára. Sajnos nem túl sok helyszín áll rendelkezésünkre, ami az elmúlt évben tovább is szűkült, hisz a Barlangfürdő előtti tér (ami sikeres programok helyszíne volt vízi Karnevál, zene és Fény Fesztivál, stb… ) régészeti ásatási területté vált, hisz itt találták meg a Bencés Monostor romjait, a Barlangfürdő is erre a területre tud terjeszkedni.
A strandfürdő területe sem alkalmas jelenlegi állapotában programok fogadására.

Itt ugyan az elmúlt évben volt egy kevésbé sikeres kísérlet, egy magánvállalkozó vette bérbe, ami nem csak a lakosság elégedetlenségét váltotta ki, de a programok színvonalában sem érték el a kívánalmat.
A miskolctapolcai programok szervezéséhez 2005-től, a terület akkori önkormányzati képviselőjének közbenjárásával önálló költségvetési tételként 5.000.000 forint támogatást biztosít a város.

2005-2006-ban az Ifjúsági és Szabadidő Ház szervezte a Tapolcai Nyár programjait, akik több esetben bérelték az Akropolisz nyári színpadát is. Azt hiszem, elfért egymás mellett mindkét szervező, sőt, talán még jól ki is egészítették a nyári kínálatot.

2005-ben a terület önkormányzati képviselője még azzal is segítette a működést, hogy 10.000.000 forint önkormányzati támogatásból felújításra került a már eléggé leromlott állapotú Akropolisz szabadtéri színpad.
2007-ben Miskolctapolca nyári programjainak szervezésére az önkormányzat pályázatot írt ki. Ennek egyrészt az volt a oka, hogy az Ifjúsági és Szabadidő Ház megnövekedett feladatai mellett (Díszelgő Alegységek Fesztiválja, városi ünnepek szervezése) már csak nehezen tudta volna ellátni a feladatot, másrészt új, friss ötleteket is vártunk. A kiírt pályázatra három ajánlat érkezett. A nyertes vállalkozó bevonta a műsorirodát is a nyári programkínálatba, így a az általuk szervezett Akropolisz színpadán megvalósult színházi előadásokhoz 800.000 forint támogatást különített el. Ez évben az Idegenforgalmi Alapból is támogattuk a műsorirodát, technikai eszközök beszerzésére.

A 2007. évi miskolcapolcai nyári programok a pályázatban megfogalmazottak szerint valósultak meg. A nyertes vállalkozó a Miskolctapolcáért Kulturális Egyesület bevonásával igényes és sokszínű programot hozott létre. Folyamatosak voltak a gyermekelőadások, szórakoztató műsorok több helyszínen, többek között az Akropolisz színpadon is. Természetesen minden program nem tetszik mindenkinek, bizonyára lesznek és voltak is, akik kritikával illetnek egy-egy rendezvényt, de az hiszem, ez esetben a vállalkozó sokszor erején felül is teljesített, hiszen infrastruktúra hiányában sok gonddal kellett megküzdenie.

Nem szokásom magánbeszélgetéseket tartani a hivatalban, így nem gondolom, hogy a nekem tulajdonított kritikai hangvételű summázás, a vállalkozó tevékenységének minősítését magánbeszélgetés alkalmával osztottam volna meg.

A tényekhez hozzátarozik, hogy ez évben a Tapolcai Nyár kisebb támogatást kap, mit az elmúlt években. Ezért döntöttünk úgy, hogy a Művészetek Háza, mint önkormányzati fenntartású intézmény kapja a feladatot, akik rendelkeznek megfelelő számú szakemberrel, technikai eszközökkel és kapcsolatrendszerrel ahhoz, hogy ebből a csökkentett összegből is minőségi programmal várják az érdeklődőket Miskolctapolcán.

Én bízom a fiatal agilis, jó kapcsolatokkal rendelkező stábban. Erről valóban a városi költségvetés elfogadását követően április első napjaiban a Hivatalban (ami magánbeszélgetésként került aposztrofálásra) tájékoztattam a Műsoriroda egyik tulajdonosát. Kértem, vegye föl a kapcsolatot a Művészetek Házával, és egyeztessék a programokat. Megjegyzem a Kecskés és Társai Műsoriroda által tervezett programok egy pályázat részeként készültek, amelyről nincs tudomásom, hogy forráshoz jutott volna. Azt hiszem ebben az évben is elfért volna egymás mellett mindkét szervező, mint ahogyan ez a korábbiakban is megtörtént.

Én nem vitatom el a Kecskés és Társai Műsoriroda tevékenységét, az elmúlt 27 év munkáját, köszönet illet mindenkit, akik a városért tevékenykednek. Azt hiszem senki elől nem zártuk el ebben az évben sem a lehetőséget. Bízom abban, hogy ez évben is több sikeres program valósul meg Miskolctapolcán.”

Kapcsolódó cikkek:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!