Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.05.06. 16:36

A világ legnagyobb könyve készül Arnóton

<p>Arnót - Varga Gábort, a Diósgyőri Papírgyár főmérnökét születése, munkája és hobbija is Arnóthoz köti. Itt, az udvarában lévő csarnokban készül most előállítani a világ legnagyobb könyvét, öregbítve Arnót jóhírét.</p>

Varga Gábort, a Diósgyőri Papírgyár főmérnökét születése, munkája és hobbija is Arnóthoz köti. Itt, az udvarában lévő csarnokban készül most előállítani a világ legnagyobb könyvét, öregbítve Arnót jóhírét.

Varga Gábor az egyetem elvégzésétől, 1997 óta működteti a településen az Arnóti Papírmalomként híressé vált üzemét, amelyben XVIII. századi, vagy még korábbi időkből származó technikával, technológiával, minden egyes ívet legalább 3-4-szer kézbevéve állítják elő a papírt. Pontosabban annak különleges minőségét, amelyből igényesebb, kreatív dolgokat igénylő megrendelőik részére állítanak elő meghívóktól, emléklapoktól kezdve borítékokig nagyon sokfélet terméket.

Harminc esztendeje

Jelenleg a világ legnagyobb könyvének elkészítésén dolgozunk, amit itt, Arnóton az udvarunkon lévő csarnokban állítok elő – kezdte legújabb tervének ismertetését Varga Gábor. – A világ máig legnagyobb könyve alkotás 30 évvel ezelőtt készült az Egyesült Államokban, Denverben. Ez egy 2,7-szer 3 méteres alkotás. Mi egy 3,5-szer 4 méteres könyvet szeretnénk elkészíteni, ami azt jelenti, hogy egy lap 14 négyzetméteres lesz” – kezdte terve ismertetését Varga Gábor.

"Olyan, mint ez a helység, ahol most ülünk, és ha kiterítjük, akkor a duplája lesz, 320 oldal terjedelemben – mutatja. – Rekordot döntő nevezésünket már elfogadta, lajstromba vette a Guinnes-World, s ha megfelelően dokumentáljuk az eddigi csúcs meghaladását, akkor alkotásunkat elismerik a világ legnagyobb könyvének. Megvalósításához egy külföldi papírgyár már biztosított egy 1 tonnás, 3,7 méter széles papírtekercset, és gyakorlatilag már a szerkesztési munkák előkészületei is folynak.

Törékeny természet

"Könyvünk a Törékeny természet címet kapja, gyakorlatilag a Gömör-tornai karsztvidéket, illetve a határokon átnyúló természeti értékeket mutatja be, nagyon sok szép fotóval. Mind a barlangokat, mind az Aggteleki Nemzeti Parkot, flórájával, faunájával együtt. Szól az ottani településekről, az ott található értékekről. Szóval benne lesz minden-minden, ami a környéken említést érdemel. A világ legújabb legnagyobb könyvének elkészültét 2008. végére reméljük” – nyilatkozta a világrekord megdöntésén fáradozó férfi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!