Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.04.10. 15:44

Visszacsempészik a tandíjat?

<p>A HÖOK – a kormányfő szavai nyomán – attól tart, hogy visszacsempészik a tandíjat. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának regionális elnökét kérdeztük.</p>

A HÖOK – a kormányfő szavai nyomán – attól tart, hogy visszacsempészik a tandíjat.
Gyurcsány Ferenc egy kereskedelmi tévében azt mondta: a rektori konferenciával olyan javaslaton dolgoznak, amely szerint mindenki az államilag finanszírozott keretben kerülne be a felsőoktatásba, de a második évtől csak 50-60 ezer diák maradhatna ebben a keretben, a többi költségtérítéses lenne. A rendszer minden évben biztosítaná az átjárást az állami és a költségtérítéses képzés között – tette hozzá.

A HÖOK szerint a rektori konferencia „politikai megrendelésre dolgozik”, a miniszterelnök pedig „elszólta magát”.
Hircsu Ákos, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája Észak-Magyarországi Régiójának elnöke a következőket mondta el lapunknak a tervvel kapcsolatban:
Utasításra dolgoznak?
– A miniszterelnök kijelentése nem lep meg, hacsak azért nem, hogy ismét kijelentette: a Magyar Rektori Konferencia utasításra dolgozik. A helyzet furcsasága az, hogy mind a minisztérium, mind a Rektori Konferencia tagadta, hogy közösen dolgoznának ilyen, vagy ehhez hasonló tervezeten, ám a miniszterelnök elszólta magát.
Még 2006. június 28-án jelent meg az mszp.hu-n egy írás, melynek így szól az utolsó sora: „Azért, hogy az egyetemi rektorok támogassák a reformot, az Oktatási Minisztérium háttéralkut kötött az intézmények rektoraival: 120 százalékos rektori béremelést ígértek, amely a jelenlegi gazdasági helyzetben irracionális.”
Etikai kérdés
– Ez a kijelentés egy MSZP-s politikustól meglepő – folytatta Hircsu Ákos –, hiszen komoly etikai kérdést vet fel nemcsak személyi, hanem testületi vonatkozásban, továbbá nyugtalanságra ad okot és a szemünkben megkérdőjelezi az MRK függetlenségét, szakmaiságát. Sajnos be kell látnunk, hogy az akkor elkezdett tendencia nem ért véget a népszavazással. Az elhangzott javaslat rosszat sejtet, bár pontos adataink sajnos nincsenek, mert azokat – szokás szerint – nem egyezteti a minisztérium az érintettekkel.
Hircsu Ákos így látja:
Még nagyobb teher
– A második évfolyam elérésekor az államilag támogatott képzésben résztvevő hallgatók létszámát le akarják csökkenteni, mégpedig oly módon, hogy költségtérítéses képzésre sorolják át a hallgatók egy jelentős részét. Ez gyakorlatilag a népszavazáson elutasított FER modellje, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy több mint kétszer, de esetenként háromszor-négyszer nagyobb terhet róhat a családokra, mint a FER.
A HÖOK regionális elnöke kiemelte:
– Az átjárhatóság a képzési formák között ma is megoldható, csak nem kötelező az intézmények számára. A javaslat ezen pontjával egyet is tudunk érteni – bizonyos korlátok között –, de ehhez nem szükséges tandíjat bevezetni. Ha a valódi szándék a minőség javítása lenne, anélkül is meg lehetne oldani a nagyobb mértékű átjárhatóságot, hogy a családokat évi többszázezer forintos tandíjjal sújtanák. Mi, a magyar hallgatóság azt érezzük, hogy a túlnyomó többségben lévő társadalmi véleménnyel szemben akarnak ismét bevezetni tandíjat. Amennyiben a demokrácia szabályait ilyen durván meg akarják sérteni, úgy azt a cselekményt nekünk, demokrata fiataloknak kötelességünk elutasítani és ezt meg is tesszük – fejezte be mondandóját Hircsu Ákos.

Kapcsolódó írások:

Tandíj: a diákok szerint igazságtalan

Tandíjellenes demonstráció

A tandíj eltörléséről is tárgyal a parlament

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!