Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.04.10. 16:43

"Szabotázs végrehajtásának a veszélye fennáll."

<p>Szombati József, a MÁV Területi Vasútbiztonsági Osztályának vezetője a következőket reagálta a Szerencs közeli vasúti rongálással kapcsolatos kérdéseinkre. Szerinte az utasok biztonságban érezhetik magukat a MÁV Zrt. vonalain...</p>

Szombati József, a MÁV Területi Vasútbiztonsági Osztályának vezetője a következőket reagálta a Szerencs közeli vasúti rongálással kapcsolatos kérdéseinkre. "A Szerencs állomáshoz tartozó alállomási összekötővágányon 2008 április 8-án történt síncsavar lopással kapcsolatban feltett kérdéseire a következőket válaszolom: A működési körzetünkben B.-A.-Z. megyében az év eddig eltelt időszakában a vasút sérelmére 42 szándékos cselekmény történt.

Ezek fajtái: sorompó csapórúd rongálások, biztosítóberendezési kábellopások, jelző és fénysorompó optika betörések, vonatmegdobálások és pályarongálás. Azt, hogy a vasúti pálya ás berendezései rendben vannak rendszeresen ellenőrizzük, amit belső utasítások szabályoznak.

Jelen konkrét esetet nem vizsgáljuk, mert nen történt szakmai mulasztás. A vonalbejárás utasításszerűen megtörtént és a vonalgondozó eleget tett a D4-es sz. utasításban foglaltaknak. Nem állapított meg olyan műszaki hiányosságot, amely a vágány állapotában beavatkozást igényelt volna. Ehhez azonban hozzátartozik az, hogy a cselekmény egy nyíltlemezes, 48-as rendszerű, hagyományos leerősítéssel rendelkező összekötő vágányon történt, amelyen az engedélyezett sebesség 10 km/óra. Ezen a vágányon sem személy sem tehervonat nem közlekedik.

A rendszeres vonatközlekedésre kijelölt fővágányok általában Geo-csavaros osztott leerősítéssel rendelkeznek, amelyek csak speciális eszközökkel szerelhetők. Olyan esemény a területünkön nem történt, aminek során ilyen rendszerű vágányt megrongáltak.

Az utasok biztonságban érezhetik magukat a MÁV Zrt. vonalain közlekedő személyszállító vonatokon, a magyar vasút Európa egyik legbiztonságosabb vasútja, amit a baleseti statisztikák is igazolnak.

A szándékos rongálások megelőzésére garanciát vállalni senki nem tud, a szabotázs cselekmény végrehajtásának a veszélye fennáll."

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!