Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.04.23. 17:10

Miskolcon járt az ombudsman

<p>Miskolc - Az ombudsman országjáró körútja első állomásaként járt tegnap Miskolcon. Többek között a kisebbségi önkormányzatról, a kisebbségek jogairól és képviseletükről tartott előadást.&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/kallai-ombudsman-miskolc-roma-kisebbseg.mpg/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

A kisebbségi önkormányzatról, a kisebbségek jogairól és képviseletükről tartott előadást tegnap a polgármesteri hivatal konferenciatermében Dr. Kállai Ernő, a Nemzeti Etnikai Kisebbségi Jogok Országgyűlési Biztosa az érdeklődőknek, akik főleg a kisebbségi önkormányzatok tagjaiból verbuválódtak. Az ombudsman országjáró körútja első állomásaként érkezett Miskolcra. Felvette ugyanis a kapcsolatot az ország összes Esélyek Házával, hogy rajtuk keresztül kerüljön közelebb a vidéki ember problémáihoz.

– A délelőtti fórum célja is az volt, hogy elmondjam, miképpen tudnak a kisebbségi önkormányzatok sikeresebben működni – mondta dr. Kállai Ernő már a fórum után tartott sajtóbeszélgetésen. Ezen már részt vett Káli Sándor polgármester is (akivel ezt megelőzően rövid négyszemközti megbeszélést folytatott az ombudsman) és az Esélyek Háza igazgatónője, Tóth Józsefné.

Heti kétszer

Dr. Kállai Ernő azért tartja fontosnak ezeket a "kirándulásokat", hogy vidéken se érezze a kisebbség, hogy magukra hagyták őket. Ezért tegnap bárki leírhatta panaszát és bedobhatta egy felállított ládába, az Esélyek Házában pedig panaszdélutánt tartottak, ahol maga az ombudsman és a kollégái próbáltak tanácsot adni, segítséget nyújtani az azt igénylőknek. Tóth Józsefné megjegyezte, az Esélyek Házában továbbra is heti két alkalommal fogadják a panaszokat, melyeket azonnal továbbítanak is az ombudsmanhoz.

Mi lenne a megoldás?

Káli Sándor a tegnapi sajtóbeszélgetésen megjegyezte, Miskolcban megvan a jószándék és a határozottság, hogy komoly intézkedéseket tegyen a romaügy megoldására, de ehhez valamiféle külső segítségre lenne szüksége. Több más településen is próbálták vizsgálni, mások hogyan csinálják, azonban kevés használható példát láttak. Ezért is lenne szükség egy szakértői stábra, amely modellszinten tudna mintát adni. Megkérdeztük az ombudsmant, hogy szerinte mit kellene elsőként lépnie Miskolcnak. Dr. Kállai Ernő szerint az iskolarendszer átalakítása, a romák integrációja az első lépés, példaként Hódmezővásárhelyt említette, ahol szerinte megoldották ugyanezt a problémát.

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!