Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.04.01. 16:24

Ló helyett magát fogta be a szekérbe - emberi-lovasfogat a 37-esen

<p>Szerencs, Miskolc - Áprilisi tréfának tűnt az emberi-lovasfogatról szóló keddi bejelentés, de meggyőződtünk róla, hogy a sztori igaz. Sőt rendkívüli sportteljesítményt csinál a kétlábú "paci".&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/Aranyi-Laszlo-szeker-guiness-rekord-3.mpg/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/Aranyi_Laszlo2-ot.mpg/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/Aranyi-Laszlo-szeker-guiness-rekord.mpg/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

A 37-es főúton haladó autós hívta szerkesztőségünket kedden délben azzal az abszurdnak tűnő bejelentéssel, hogy az aszfalton egy szekeret látott, amit nem ló, hanem egy ember húzott. A különös fogat Szerencs felől tart Miskolc irányába. A Szerencsi Rendőrkapitányság ügyeletén érdeklődtünk, hogy tudnak-e valamit az emberi fogatról. Megerősítették: többen is bejelentették a dolgot. Ekkor már bizonyosra vehető volt, hogy nem áprilisi térfaként akarják ugratni portálunkat. Munkatársaink azonnal útra indultak, hogy szemre vételezzék a csoda-fogatot.

Ezerötszáz kilométeren át

A 37-es főút belegrádi kereszteződésénél lévő panzió parkolójában pillantottuk meg a kocsit. A fogatot húzó férfi és segítője kalóriapótlást végzett éppen, és meleg ételt ebédeltek az étteremben, ahol a tulajdonos vendégei voltak. Aranyi László, aki már megette a kenyere javát, és a hatvanegyedik életévét tapossa nemcsak képletesen szólva, hanem a szó szoros értelmében is, elmondta: március 22-én indult el Szegedről a lovaskocsi elé fogva magát.

Húsvéttól Pünkösdig, ötven napig húzza a négykerekű szekeret, amivel körbejárja az országot. A drog, a dohány, az alkohol és a játékszenvedély ellen demonstrál ilyen figyelemfelkeltő módon. Gyakorlatilag több mint ezerötszáz kilométeren át húzza maga mögött, a csomagokkal együtt közel fél tonnás, vasráfon guruló kocsit.

Kampány a drog ellen

Aranyi László elmondta, hogy a római olimpia hatására kezdett el sportolni 47 évvel ezelőtt. Futott, kerékpározott, távgyaloglott, 30 évesen vágott bele a maratoni futásba, ötven esztendősen 24 órás non-stop gyaloglás- futásban próbálta ki erejét. 55 évesen tért át a parasztszekér húzásra. Két esztendeje még csak hétszáz kilométeren át húzta maga mögött a szekeret, és most a Guines rekordok közé is bekerülhet teljesítményével, ha végigcsinálja a másfélezer kilométeres távot.

A fiataloknak szóló jelszava: Sportnak élj, ne a drognak... A nem frissen borotvált, de láthatóan jó egészségnek örvendő férfi a kedd délután még aktív pihenéssel, horgászással töltötte idejét alkalmi vendéglátójánál a panzióban. Szerdán reggel nyolc óra körül indulnak tovább Miskolcon át Kazincbarcika irányába…

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!