Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.04.28. 20:50

Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny

<p>Forró - Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 2007/2008. tanévben is meghirdette az országos, felmenő rendszerű katasztrófavédelmi ifjúsági versenysorozatot, amely területi, megyei és országos szintekből áll.&#160;<DIA alt="Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny Encsen 2008.04.28." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Katasztr_fav_delmi_Ifj_s_gi_Verseny_Encsen_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny Encsen 2008.04.28." src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

A versenyfelhívás az Encsi Polgári Védelmi Kirendeltséghez tartozó települések általános és középiskoláiban kerül évente meghirdetésre. Az idei versenyre 13 általános iskolai és 5 középiskolai csapat nevezett.

A verseny a kirendeltség dolgozóinak szervezésében 2008. április 24-én került megrendezésre. Hagyomány, hogy a jelentkezett iskolák közül minden évben más helyszínen kerül sor a verseny lebonyolítására. Ebben az évben a forrói Gárdonyi Géza Általános és Művészeti Alapiskola vezetője Dr. Bessenyei Zoltánné igazgatóasszony adott lehetőséget a megrendezésre. Forró település első embere, Rakaczki Zoltán polgármester úr mint a rendező önkormányzat vezetője nagy lelkesedéssel és támogatással fogadta a rendezvény hírét és a nagy napon ünnepi beszéddel köszöntötte a 18 csapat versenyzőit és a meghívottakat.

A csapatoknak 8 állomáson, elméletben és gyakorlatban kellett számot adni felkészültségükből, amit a társszervek közreműködésével még izgalmasabbá és változatosabbá tudtunk formálni. A katasztrófa- és polgári védelmi témakörök mellett állomást létesített az Encsi Mentőállomás munkatársaival Rácz Tamás területi vezető, ahol az elsősegély-nyújtási alapismereteket szituációs formában kérték számon. Árvízvédelmi állomáson Soós Károlyné, az EKÖVIZIG Encsi Igazgatóságának vezetője segítette a versenyzőket a homokzsákolás helyes formájának elsajátításában. A tűzoltói állomás vezetői Bialkó Tibor tű. alezredes és Kovács Zsolt tű. őrnagy urak a Encsi Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság osztályvezetői feladatként tömlőgurítást és szerelést határoztak meg adott időn belüli teljesítéssel.

Környezetvédelmi feladatot kaptak a diákok az Encsi Polgármesteri Hivatal Műszaki osztályának munkatársa, Sándor Róbert Főtanácsos úr által szervezett kérdéskörön belül, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Veszélyhelyzeti Felderítő Csoportjának vezetője Novák László pv. alezredes is ebben a témakörben kérte számon a már korábban megszerzett elméleti tudást. A gyakorlati alapokra helyezte a hangsúlyt a Spider Mentőcsoport vezetője Lehoczki László úr is, aki a versenyzők nagy örömére ügyességi feladatokat állított össze. A Polgári Védelmi komplex állomás vezetője Ladányi Lóránt pv. őrnagy úr nagy gondot fordított a kommunikációs tevékenységre és a veszélyhelyzetek során követendő magatartásformák ismertetésére.

Köszönettel tartozik a Kirendeltség vezetése a meghívott vendégeknek, akit elfogadták meghívásunkat, számos teendőik mellett időt és energiát nem sajnálva segítették a verseny megrendezését.

Versenyeinken hagyomány, hogy egyetlen versenyző sem távozik elismerés nélkül. Ebben a helyi vállalkozók és magánszemélyek önzetlen támogatása volt segítségünkre hogy a helyezések arányában minden vetélkedő csapat tárgyjutalomban is részesüljön. Mindkét kategóriában a két I.-II.-III. helyezett az eddig megszokott serlegek helyett, egy-egy Menyhért Zsolt porcelánfestő által készített - keretbe foglalt képet kapott. A felkészítő tanárok részére áldozatos munkájukért köszönetét fejezte ki a kirendeltség vezetője emléktárgya átadásával.

A meghívott vendégek között szerepelt Dr. Halász Ferenc úr, a Helyi Védelmi Bizottság titkára, Kovács Sándor tű. alezredes, a Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság Encsi parancsnoka, és Dr. Szabó Péter tű. alezredes, a Borsod – Abaúj – Zemplén megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Mentésszervezési Osztályvezetője, akik jelenlétükkel is emelték a rendezvény színvonalát.

Dr. Ódor Ferenc úr, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés Elnöke, a Megyei Védelmi Bizottság Elnöke, térségünk Országgyűlési képviselője nagyvonalú támogatásának külön köszönhetően értékes nyereményekkel tudtuk jutalmazni mind a győztes, mind a további helyezést elért csapatokat, ezáltal is tovább emelve az esemény színvonalát.

A versenyt támogatta továbbá :

Forró Önkormányzat
Encsi Többcélú Kistérségi Társulás
Forró és Vidéke Takarékszövetkezet
Sándor Tüzép Forró
Sándor Imre egyéni vállalkozó
Kacso Kft, Forró
Buci Pékség Forró
Polyefkó László egyéni vállalkozó
INFOTEAM 95’ Kft. Forró

Tárgyjutalmat, ajándékcsomagot ajánlott fel :

Abaúj Hulladékgazdálkodási Kft., vezetője Sándor Péter úr
Az Allianz Hungária Biztosító Zrt. Encs nevében Nagy Ferenc úr
Az „Abaúj Polgári Védelméért Alapítvány” - Dsupin János ny. pv. alezredes úr aki egy vázát adott át a vendéglátó település vezetőjének, Rakaczki Zoltán úrnak, Forró település polgármesterének.

Bátran állíthatjuk, hogy minden versenyző, aki időt és energiát szánt arra, hogy az iskolai tanulmányai mellett még erre a sokrétű, gazdag ismeretanyagot felölelő témakörből álló versenyre is felkészült, helyezéstől függetlenül minden elismerést megérdemel. Nem kevésbé elismerésre méltó a pedagógusok felkészítő tevékenysége, hiszen ők is a szabadidejük egy részét szánták arra, hogy új ismereteket szerezzenek és azt továbbadva olyan veszélyhelyzetekre, és az ahhoz kapcsolódó elméleti és gyakorlati ismeretekre készítsék fel az ifjúságot, ami ebben a korosztályban igazán emberformáló lehet. Egyiküknek sem ez a „szakterülete”, hiszen katasztrófavédelem szakos tanár nincs. Van viszont katasztrófahelyzet bárhol, és bármikor.

A verseny végeredménye:
Általános Iskolai kategóriában:
I. helyezést ért el: a homrogdi Arany János Általános Iskola I. csapata,
A csapat tagjai: Csorba Melitta, Gecse Tamás, Nagy Csaba, Viszlai Katalin
Felkészítő tanár: Olajosné Kádas Irén.
II. helyezést ért el: az ináncsi Arany János Általános Iskola csapata,
Felkészítő tanár: Dr. Nagy László
III. helyezést ért el: forrói Gárdonyi Géza Általános és Művészeti Alapiskola
Felkészítő tanár: Dolák Iván
Mivel mind a három helyezett azonos összpontszámot ért el, ezért a legtöbb tudást igénylő teszt állomáson elért pontszám döntötte el a helyezések sorrendjét.

Középiskolás kategóriában:
I. helyezést ért el: az encsi Váci Mihály Gimnázium és Szakközépiskola I. számú csapata, A csapat tagjai: Csattos Máté, Ferencsák István, Géczi Marianna, Kovács Ákos.
II. helyezést ért el: az encsi Váci Mihály Gimnázium és Szakközépiskola II. számú csapata. Mindkét csapat felkészítő tanára: Dr. Bondár Elek
III. helyezést ért el: a forrói Nemzetőr csapat.
Felkészítő tanár: Dolák Iván

A két kategóriában I. helyezést elért csapat képviseli Encs Polgári Védelmi Kirendeltséget a május 16-án megrendezésre kerülő megyei versenyen, amelynek helyszíne: Szabadidő és Művelődési Központ, Sajószentpéter. A csapatok részére jó versenyzést kívánunk, és reméljük, továbbjutásukat az országos versenyre is, öregbítve ezzel iskolájuk hírnevét, képviselve Borsod-Abaúj-Zemplén megyét a május 30. és június 01. között megrendezésre kerülő versenyen Csillebércen.
Dsupin Gyula

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!