Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.04.22. 13:41

Hogy miért Népszuper? Az idősebbek tudják

<p>Miskolc - A miskolci Győri kapu 57. számú épületegyüttes, az egykori Tokaj Vendéglátóház a Lézerpont otthona. Néhány napja megnyílt az az egyedülálló kiállítás-együttes, amelyet fotón, videón és szövegben mutatunk be ezekben a napokban.</p>

A motoros, rádiós, magnós, ludas matyis, sokféle használati tárgyas kiállítás a Népszuper nevet kapta. Az idősebbek tudják, hogy miről van szó. A fiatalabbaknak elmondjuk.

Egy rádió elnevezése volt a Népszuper. (Orion persze, mi más?) A Barna György által három évtizeden át gyűjtött tárgyak egyedülálló kiállításegyüttessé "rendeződtek"”, a tárlatok egyike a Népszuper. Az 1945-től 1968-ig terjedő időszakot öleli fel. A tárgyak jó része teljesen hétköznapi, kevésbé "jó" része viszont a pártot, a pártosságot idézi meg. Rákosival, Sztálinnal, Leninnel, Marx-szal, kitüntetésekkel, lobogókkal. A miskolci Lézerpont Látványtár (Győri kapu 57.) május 1-jétől az interneten is elérhető, ott lehet bejelentkezni, feliratkozni a látogatók sorába. Információk a nepviseleteink.hu oldalon, addig viszont a 46/428-112-es és 428-111-es telefonon. Még egy internetes cím: www.lezerpont.hu
A hat tárlat lényegében három kiállítás, három külön belépővel. A jegy egy órára szól, a többi órák fél áron vannak. A kiállítások turnusokban látogathatók. Látogatási idő: hétköznap reggel 9-től délután 5-ig, szombaton 9-től 1-ig. Egyelőre. A turnusok óránként indulnak. A három kiállítás: A Kárpát-medence népviseleteiből, Az Eltűnő kismesterségek, egy légtérben a Népszuperrel, közösen az Irodagéptörténelemmel, valamint a Régi optikai eszközök és az Erdélyi ásványok.

A népviseleti kiállítás belépője 1900 forint, a közelmúlt emlékei hármasé 1200, és a természettudoményié is 1200. Egy-egy turnus látogatóinak a számát 15-ben, illetve 12-ben maximálták. Hamarosan az összes kiállításhoz lesz katalógus, van, amelyiké már rendelkezésre áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!