Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.04.23. 16:57

Az fizet majd, aki nem tanul

<p>Miskolc - Keddi ülésén elfogadta a Magyar Rektori Konferencia azt a javaslatot, ami „a költségvetésből támogatott hallgatói kör és a fizetendő költségtérítési rendszer átalakításáról” szól. Mit szólnak ehhez az egyetemi diákok?&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/egyetem-olvaso-tandij-miskolc.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Keddi ülésén elfogadta a Magyar Rektori Konferencia azt a javaslatot, ami „a költségvetésből támogatott hallgatói kör és a fizetendő költségtérítési rendszer átalakításáról” szól. Ennek egyik központi eleme, hogy a rektorok teljes átjárhatóságot szorgalmaznak az államilag finanszírozott és a költségtérítéses helyek között, a másik központi elem pedig , hogy a hallgatók teljesítménye alapján differenciálnák a fizetendő összeget.

Ne legyen!

Tegnap a Miskolci Egyetemen jártunk, hogy megtudjuk, mit szólnak mindehhez az intézmény diákjai.
Rácz László másodéves informatikus-hallgató nem hallott a javaslatról. Amikor elmondtuk neki, miről van szó, úgy vélekedett a változtatás nem más, mint a tandíj visszacsempészése.

- Ne legyen tandíj! Nekünk az a legjobb! - fogalmazott. - Akik fizetős képzésre mentek, nyilván azért tették, mert ki tudják fizetni a tandíjat, akik pedig nem, azoknak nehézséget fog okozni a fizetés. Valószínű, hogy akik kiesnek majd az ingyenes képzésből, abbahagyják a tanulmányaikat.

Meggondolnák

A hírekben hallott a rektorok javaslatáról Bársony Tibor, elsőéves gépészmérnök-hallgató. Ő jó ötletnek tartja az átjárhatóságot a képzések között. Mint mondta, ha átkerülne a fizetős képzésbe, valószínűleg elő tudná teremteni a tandíjat, de kellemetlenül érintené a változás. Aztán még hozzátette: egy rossz félév vagy egy rossz év miatt nem kellene megvonni a hallgatóktól a támogatást.
Zupkó Eszter harmadéves szociológus-hallgató hallott valamit gazdaságórán a témáról, és korrektnek tartja a nagyobb átjárhatóságot. Úgy vélekedett, hogy a jó tanulók megérdemlik az ingyenes képzést, mások pedig meggondolnák, hogy készülnek föl a vizsgákra.

"Nincs és nem is lesz"
Nemrég kérdeztük Hiller István oktatási minisztert arról, vissza kívánja-e csempészni a minisztérium valamilyen módon a rendszerbe a tandíjat. Ő akkor így válaszolt:
- Az ország úgy szavazott, hogy a részhozzájárulás, ha úgy tetszik a tandíj, ne kerüljön bevezetésre. Én ezt természetesen tiszteletben tartom a kormánnyal együtt, ennek megfelelően megtettük a felsőoktatási törvénynek azt a módosítását, amely a tandíjat eltörli. Ez azt jelenti, hogy hosszú távon sem lesz Magyarországon tandíj. Következésképpen semmi olyan kísérlet, elképzelés, amely így vagy úgy a hozzájárulást a felsőoktatásba bevezetné, nincs és nem is lesz.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!