Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.04.05. 16:51

A tatárjárásra emlékeztek Muhiban

<p>Muhi - Az esős idő ellenére több százan vettek részt azon a szombati déli emlékünnepségen, amelyet a tatárjárás 767. évfordulója alkalmából tartottak Muhiban.&#160;<dia width="900" height="700" alt="A tatárjárásra emlékeztek Muhiban 2008.04.05."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/A_tat_rj_r_sra_eml_keztek_Muhiban_2008_04_0/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="A tatárjárásra emlékeztek Muhiban 2008.04.05." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/muhi-megemlekezes.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

A nemzetközi zarándoklaton fogadták a Szent Koronát, majd dr. Paskai Lászlóbíboros szabadtéri szentmisét mutatott be a Lovagok terén.

Bizalom és megbecsülés

Az atya felidézte történelmünk gyászos korszakát, amikor a muhi csatában – 1241-ben – a több tízezres magyar sereg súlyos vereséget szenvedett. Beszélt a tatárjárás pusztításairól, majd hangsúlyozta: az ország újraépítésén fáradozó IV. Béla királyt államunk második megalapítójának tekinthetjük. Paskai László végül elmondta, hogy mindig jusson eszünkbe ez a nagy munka, amelyből nem hiányzott a bizalom és a megbecsülés sem. Soha ne fáradjunk bele a nemzet építésébe, amelyhez a polgárok erkölcsi tartására van szükség.

A szentmisét követően a Templomos Lovagok Terén lerakták az Egri Györgyszobrászművész által tervezett IV. Béla király szobrának alapkövét, majd koszorúkat helyeztek el a muhi csata emlékművénél.

A több órás, kulturális műsorral színesített ünnepségen részt vett dr. Ódor Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke (aki beszédet is mondott), dr. Kovács Tibor, a térség országgyűlési képviselője, jelen voltak a történelmi egyházak képviselői, a határon túli magyarság küldöttei és a szomszédos települések elöljárói is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!