Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.03.26. 14:08

Miskolc tanult Pécs hibájából

<p>Miskolc, Pécs - Pécsnek nem kell, Miskolc bemutatná az Antal-Lusztig kortárs művészeti gyűjteményt. Legalábbis annak egy részét. <A href="http://apps.boon.hu/download/emtippek/antal.pdf"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /></A><A href="http://apps.boon.hu/download/emtippek/antal.pdf"><B>Az Antal-Lusztig gyűjteményről</B></A> [.pdf - 30KB]</p>

Az Európa kulturális fővárosának jelölt Pécs nem tudja fönntartani a 2006-ban megnyitott Városi Képtárat, az ott kiállított Antal-Lusztig kortárs művészeti gyűjteményt pedig visszaküldi a tulajdonosnak. Antal Péter elszomorítónak tartja Pécs döntését, pereskedni azonban nem akar, azt nyilatkozta, több ajánlata is van a gyűjtemény bemutatására.

Nem állandó

Mi a Miskolci Galéria igazgatóját, Bán Andrást kerestük meg a hír hallatán, és azt kérdeztük tőle, szándékában áll-e az intézménynek bemutatni a jelentős művészeti értékkel bíró magángyűjteményt. Egyértelmű igen volt a válasz, bár az igazgató hozzátette, nem Pécs példáját követik majd.

- Tanultunk Pécs hibájából, ezért mi másféle konstrukcióban szeretnék a közönséggel megismertetni az anyagot - fogalmazott. - Országszerte megfigyelhető ugyanis, hogy az állandó kiállítások nem hozzák a megfelelő látogatószámot. Pécs letétbe átvette az Antal-Lusztig-gyűjteményt úgy, hogy közben semmiféle gazdaságossági számítást nem végzett. A gyűjtemény nagyobbik része a debreceni Modemben található, de ott sem állandó kiállításon mutatják be, hanem évente egy-két alkalommal.

Tárgyaltak

Bán Andrástól megtudtuk: már folytatott tárgyalást Antal Péterrel, akivel hosszú távú együttműködést szeretnének kialakítani. A közel 3500 műtárgyból álló gyűjteményének egy része Miskolcon április 17-étől látható majd, pontosan Ámos Imre művei érkeznek a galériába, de más kiállításokról is megállapodtak már. Az igazgató fontosnak tartja azt is, hogy megfelelő marketingmunka gondoskodjon a jelentős gyűjtemény "bevezetéséről", és hogy minél többen megismerjék az alkotásokat itthon és külföldön egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!