Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.03.25. 16:01

Futnak a kisiskolák pénze után

<p>Telkibánya, Miskolc - "A kisiskolák bezárása a kistelepülések létét veszélyezteti. Tavaly megyénkben 12 településen szűnt meg az általános iskola, és várhatóan az idén, azaz szeptemberben ugyanennyit kell bezárni."</p>

Ezt Hideg Imre, a megyei önkormányzat oktatási- és művelődési főosztályának vezetője mondta el portálinknak. A téma annak kapcsán merült fel, hogy az Élőlánc a kisiskolásokért mozgalom maratoni stafétafutást rendez. Telkibányáról indulnak, a végállomás Budapest, ahol Szili Katalinnak, a Parlament elnökének átadják a kistelepülések üzeneteit.

– Most csendesebb időszak van, mivel a közoktatási törvény szabályozza, hogy tanév közben nem lehet átszervezni, bezárni iskolákat – tudtuk meg az főosztályvezetőtől. – Azt azonban már most látni, hogy a nyári szünet után közel annyi kisiskola szűnik majd meg, mint tavaly. Hozzátette: megyénk szerkezete abból a szempontból rossz, hogy sok az apró település. Ezek – folytatta – a mai finanszírozás mellett nem tudják a közoktatást (sem) működtetni.

Nem elég

Mint ismert: a közoktatási törvény módosítása után az oktatási intézmények közül csak az maradhatott általános iskola, amelyben nyolc évfolyamon folyik oktatás. Azok az iskolák, amelyekben a hetedik, nyolcadik osztályokban nincs minimum tizenöt tanuló, elveszítik önállóságukat, és társulásban kell működniük. A létszámelőírások mellett az oktatási tárca csökkentette a tanulói normatívát is. Az átalakításokat azzal indokolták, hogy a csökkenő gyermeklétszám miatt kellett bevezetni a csoportalapú finanszírozást.

– A normatíva nem elegendő, van olyan település, ahol az önkormányzatnak még egyszer annyit kell hozzátenni, hogy az iskola működhessen – mondta a főosztályvezető.

Mi lenne a megoldás? Hideg Imre szerint: az, ami 2002-ig működött, azaz a kistelepülések iskolái az alap mellett, úgynevezett kiegészítő normatívát is kapnának.

A főosztályvezető elmondta azt is, hogy a közelmúltban egy aggteleki lakossági fórumra hívták meg, ahol a kisiskolák bezárása volt a téma. Itt elhangzott – tudtuk meg –, hogy a szülők egy része megy a gyerek után, azaz, ha az iskola más településen lesz, akkor odaköltöznek. Kérdés, marad-e az értelmiség ezekben a falvakban, vagy létük teljesen ellehetetlenül – mondta Hideg Imre. Aki szerint az lenne szerencsés, ha legalább 10 éves korig mindenkit helyben nevelnének, oktatnának – vélekedett.

Keleti kiindulópont

A maratoni stafétafutás Telkibányáról indul csütörtökön, és az egyes iskolák "futóláncszemei" a saját településüktől a következő kisiskolás településig futnak. Így tiltakoznak a szerintük igazságtalan csoportlétszámhoz kötött finanszírozás ellen.

–Alig egy hónappal ezelőtt hallottunk először az Élőlánc a kisiskolákért mozgalomról – mondta lapunknak Bereczky Béla, a telkibányai általános iskola igazgatója. – Úgy gondoltuk, hogy lehetnénk ennek a mozgalomnak a keleti kiindulópontja.

Fenyegeti iskolájukat a bezárás? Igen – válaszolta –, bár keresik a menekülési útvonalat. Ilyen lehet például, hogy társulnak az abaújszántói iskolával, amely ugyancsak ökoiskolaként működik.

Az igazgató szerint jó lenne, ha a kormány nem a fűnyíróelv szerint szüntetne meg iskolákat, hanem mérlegelné, hogy hol milyen munka folyik. 1975-ben a telkibányai iskola már működött tagiskolaként – mondta az igazgató. Hozzátette: ekkor mintegy 1000-el csökkent a lakosság száma, a település leépült, ez vár most is rájuk.

Útiterv megyénkben:
Telkibánya-Gönc-Göncruszka-Vilmány-Abaújkér-Abaújszántó-Felsődobsza-Hernádkércs-Nagykinizs-Szentistvánbaksa-Alsódobsza-Sóstófalva-Gesztely-Onga-Felsőzsolca-Miskolc-Bükkszentkereszt-Répáshuta-Felsőtárkány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!