Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.03.10. 16:25

Főtér, szálloda, libegő, befektetők - a Szent István tér Miskolcon

<p>Miskolc - Jó esély van rá, hogy igazi főtér lesz a most parkszerű Szent István térből. Sok remek terv van rá.&#160;<A href="http://apps.boon.hu/download/emtippek/a_k_zgy_l_s_d_nt_se_a_szent_istv_n_t_rr_l_okt_berben.pdf"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /></A><A href="http://apps.boon.hu/download/emtippek/a_k_zgy_l_s_d_nt_se_a_szent_istv_n_t_rr_l_okt_berben.pdf"><B>A miskolci közgyűlés döntése a Szent István térre tervezett szálloda ügyében </B></A>&#160;<DIA alt="" height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Szent_Istv_n_t_r_l_tv_nytervek_2008_03_10_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Szent István tér látványtervek 2008.03.10." src="http://www.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/terpalyazat-a-szent-istvan-terre.mpg/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Eredményt hirdettek, több, igen nívós ötletet díjaztak, és jó esély van rá, hogy ezen pályaművek elemeinek felhasználásával olyan terv szülessék, ami belátható időn belül meg is valósul. Sok-sok milliárdból. A szándék szerint legalább felerészben befektetői pénzből. És: uniós pályázaton elnyerhetőből. Miskolc igazi főtere válhat a Szent István (sokak tudatában Dísz) térből.

Kinyitni a Szinvát

A miskolci ingatlangazdálkodó cég, a MIK Zrt. írta ki azt az országos tervpályázatot, amelyet a kiírók, a város(vezetés) és a zsűri nevében megszólaló Viszlai József főépítész egyaránt sikeresnek ítél. Tizenöt pályamű érkezett be, a bíráló bizottság mindegyiket értékelésre alkalmasnak találta.
Az építészeti ötletpályázat célja az volt, hogy a Szent István tér rendezésére olyan építészeti gondolatokat, ötleteket szerezzenek be, amelyek figyelembe veszik az érintett terület építészeti értékeit, Miskolc hagyományait, a városlakók érzékenységét.

A pályaműveknek választ kellett adni az ötezer embert befogadó nagyvárosi (rendezvény)tér kialakítására, meg kellett határozniuk a térfalak vonalát, magasságát, tömegét, funkcióját.

Nagyon-nagyon fontos kívánalom volt, hogy a tér és az Avas oldala, rajta a műemléki református templommal közvetlen kapcsolatban legyen. És: meg kellett vizsgálni a Szinva-meder kinyitásának lehetőségét.

A Pirity-csapat

A MIK Zrt. irodaépületében hétfőn délelőtt lezajlott díjátadáson a két, legmagasabban, (rangosorás nélkül) honorált terv alkotó kollektívái 3,5–3,5 millió forint jutalmat kaptak. Az egyik kollektíva a Gyalay-Korpos Gyula vezette csapat, a másik miskolci: ők a Stúdió Kft. Miskolc, amelyet Pirity Attila építész vezet.
A további díjatottak: 1,5 millió forint értékű kiemelt megvételt érdemelt ki a Szinv-Art Kft., élén Tisza Andrással. 500 ezer–500 ezer forint értékben vette meg a kiíró a következő pályázók munkáit: Rudolf Mihály és munkatársai, Szabadics Attila és munkatársa, HAD Kft. (Horváth Zoltán és munkatársai).

Időt mond a főépítész
Viszlai Józsefet, Miskolc főépítészét arról kérdeztük, mi az esély arra, hogy belátható időn belül főtér legyen a Szent István térből. A főépítész szerint akár 2010 nyarán állhatnak már a tér fő elemei. A térfalak – az egyik a szálloda, a másik a vele szemben levő épületsor –, mégpedig javarészt befektetői pénzből. Megépül az oda tervezett szálloda? Amelynek első ismert tervei a portálunkon, az Észak-magyarországban és az Észak-Agorán (is) olyan nagy ellenérzéseket váltottak ki? Viszlai József szerint nem az a szálloda épül meg. Az ugyanis a "szerencsétlen" szabályozási terv kényszere miatt – fogalmazott a főépítész – kínlódás eredménye lett.
Változtatni kell a szabályozáson, és a szálloda "felszabadulhat", kinyúlhat a főutca felé. Úgy tudni, erre megvan az akarat és a pénz. És arra is megvan a szándék, hogy a beérkezett terveket néhány napon át megtekinthessék az érdeklődők Miskolcon. Hogy hol és mikor, az még nem dőlt el, mihelyt tudni, értesítjük olvasóinkat.
Avas, libegő, mélyparkoló
A díjazott és megvett pályaművekből levonható tanulságok alapján a bíráló bizottság a továbbtervezéshez ajánlásokat fogalmazott meg. Ezek között szerepel, hogy a tér vizuálisan fókuszáljon az avasi templomra, térfalai legyenek karakteresek és határozottak. Továbbá: a tér funkcionálisan legyen tagolt: városi gyülekezési tér, parkosított Szinva-part, teraszos kapcsolat az avasi domboldallal (a déli tehermentesítő út adott szakaszának lefedésével), a teraszhoz kapcsolódva sikló vagy libegő az avasi kilátóhoz. Az ajánlások közül megemlítjük még, hogy térbeli kapcsolatot kell biztosítani, az Erzsébet tér és Szent István tér között, valamint, hogy ajánlott a főút nyomvonalának átvezetése a Meggyesalja utca elejének és a Dayka Gábor utca meghosszabbításának nyomvonalán, a Petőfi utcai nyugati továbbvezetésével. Javasolható a tér alatt mélyparkoló megépítése, bejárata a főút felé nyíljon.

Szabados Gábor

Kapcsolódó cikkek:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!