Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.03.05. 09:26

Ellenőrizetlen betegbiztosítás

<p>Év elejétől szigorodott a betegek és az ellátó intézmények biztosításának ellenőrzése.</p>

Eddig csaknem 310 millió forintot vont vissza az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) azoktól az egészségügyi szolgáltatóktól, akik nem, vagy csak részben ellenőrizték a betegek biztosítását. Ez azt jelenti, hogy amennyiben az egészségügyi szolgáltatók elmulasztják a jogviszony ellenőrzését, akkor az adott ellátás költségének 10 százalékát az OEP nem fizeti ki.

– A járó ellátásban decemberben 710 ezer-ot, az aktív ellátásban 1 millió 50 ezer forintot vontak le – ismertette a megyei kórház erre vonatkozó adatait dr. Csiba Gábor főigazgató főorvos. – Ennek mintegy 90-95 százaléka olyan munkahely, amelyben közreműködőt vesznek igénybe, és nem a saját informatikai rendszerüket használják. Hozzátette: „Ezt az összeget természetesen alvállalkozóinktól mi is visszavonjuk, tehát a kórházat nem terheli a levonás.”
Az aktív ellátásban összesen 8 olyan eset volt, akik sürgősségben, valószínűleg mentővel érkeztek, és nem ellenőrizték őket – magyarázta a főigazgató főorvos. Ennyi mindig lesz, hiszen ilyen esetben előfordulhat, hogy csak 2-3 nap múlva tudjuk meg a hozzátartozóktól a beteg pontos adatait – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!