Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.03.17. 17:19

"A karvalytőkének is egy kávét!"

<p>Az Öszzefogással Barcikáért egyesület hétfő délután sajtótájékoztatós tartott a Kazincbarcikai Városi Kórház működtetése kapcsán született önkormányzati döntésről, a további feladatokról, s a demokrácia sajátos értelmezéséről a helyi Egressy Művelődési Központ klubtermében.</p>

Rizner József, az egyesület elnöke elmondta, hogy azért éltek a népszavazási lehetőséggel, mert úgy gondolják, hogy minden törvényes eszközük kimerült a kórházi üzemeltetés magánkézbe adása elleni tiltakozás folymatába. A barcikai önkormányzat képviselőtestülete március hetediki ülésén a 24 tagú testületből az egyetlen igazoltan távollévő honatya kivételével mind a 23-an áldásukat adták a május 18.-i helyi népszavazási kezdeményezésre. A tét az hogy átadják-e a városi kórház üzemeltetési jogát magánkézbe egy befektetőnek.

A népszavazás egyébként a 860 millió forintos hiánnyal küzdő önkormányzatnak tízmillió forintjába kerül, a kórháznak, pedig ötvenmillióba. A helyi népszavazás lebonyolításáig az önkormányzat felfüggesztette a már másodszor kiírt kórházi pályázat döntési folyamatát. Rizner József kijelentette, hogy a hét tagú bíráló bizottságból öten önkormányzatiak, csak ketten képviselik a másik oldalt. Nem egyszerű dolognak nevezte a népszavazást mert meg kell győzni a barcikai szavazókat, hogy legalább ötven százalékuk járuljon az urnák elé, mert különben nem lenne érvényes. A három igen után, most fura helyzet állt elő lélektanilag, hiszen a barcikai szavazók többségének nemmel kell majd voksolniuk, azaz nem kívánják átadni a működtetést. Senki ne legyen naív, mert érdektelenség esetén a felfüggesztett eljárás folytatódik - hangoztatta.

A sajtótól azt kérte, hogy ne legyen részrehajló, de ugyanolyan publicitásra tartanak igényt, mint a másik fél. Kicsit szkeptikusak vagyunk, a közérzetünk se jó, se párt, se mecénás nincs mögöttünk, ugyanakkor az önkormányzat annak idején több ezer kórházi szórólapot is ki tudott adni.

Hasulyó János önkormányzati képviselő azt hangsúlyozta, hogy jó lenne ha az emberek elgondolkoznának azon, amikor a polgármestert a Diák Tv felkérte, hogy vegyen részt mind a három kerekasztal beszélgetésen, amely a kórház jövőjéről lett megrendezve és a fővendégek a három pályázó képviselői voltak, a polgármester azzal az indokkal nem jelent meg aa fórumokon, hogy nem aktuális ezekről a kérdésekről beszélgetni. A képviselő megjegyezte, hogy a helyi médiából a Diák Tv hívta meg egyedül a három pályázót és ezekben az adásokban, a pályázók kifejtették álláspontjaikat, érthetetlen ez miért háborította fel a polgármestert.

Dr. Tóth Judit aneszteziológus megfogalmazta aggályait, szerinte szakmai párbeszéd valójában nem volt, az orvosszakmai részt egyszerűen leseperték. javasolta, hogy le kellene ülni a kiutakról tárgyalni a jelenlegi kórházi vezetéssel. A barcikai szavazóknak fel kell nőniük a feladathoz, mert nem csak a 33 ezer városlakóról van szó, hanem 180 ezer ember sorsáról.

Rizner József  megemlítette, hogy érthetelenül áll a politikai támadásokkal szemben. A bizottsági ülések után például az egyik pályázó cinikusan kijelentette: "A karvalytőkének is egy kávét!" A kimondott szó a stílus minősíti az embereket -hangsúlyozta az egyesület elnöke. Nincs más fegyverünk csak a nyílvánosság. -jelentette ki.

BGY

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!