Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.01.01. 08:48

Az olimpiai bajnok Pekinghez „igazít”

<p>A nyári olimpia évébe léptünk, néhány hónap és fellobban a láng az „ázsiai óriásnál”.</p>

- Nagy és számunkra „kutyakemény” olimpia lesz a kínai – jelentette ki lapunknak Borsod-Abaúj-Zemplén megye első ötkarikás éremszerzője, Kiss Lajos, aki a Diósgyőri Vasas színeiben 1956-ban, Melbourne-ben állhatott fel a dobogó harmadik fokára, miután kajakban, K-1 1000 méteren bronzérmet szerzett.

– December elején az Olimpiai Bajnokok Klubjának volt egy találkozója Budapesten, amelyen én is jelen voltam. Ezen az elnök úrral, Schmitt Pállal végigvettük, hogy mégis mit lehet várni Pekingben.

Sokak szerint örülhetünk majd az 5-6 aranyéremnek is, attól több csoda lenne. Én azonban bizakodom, szerintem akár tízet is szerezhetünk...

Név szerint senkit sem szeretnék megemlíteni, mert abból mindig csak baj van, de a kajakos lányok nagyon jók, kemények, mint a németek. Hogy az „én” sportágam lenne mindig a „megmentő”?

Itt rengeteget kell dolgozni, ám a munka meghozza az eredményeket. Hagyományos sportágainkban, mint például a vívásban, birkózásban, úszásban is lehet első helyünk, meg talán atlétikában. Az előző olimpián ebbe a sportágba beleszólt a dopping, gyönyörűen dobott a két „nehézfiúnk”, aztán végül „megégtek...”

Az egykori remek versenyző legutóbb 1980-ban, Moszkvában járt olimpián (érdeklődőként), ám mint mondja „Nem mennék el Kínába, vagy ha igen, maximum a kajakot nézném meg. Amennyiben a helyszínen kíséred figyelemmel az eseményeket, sok dologról lemaradsz, pár sportágra tudsz csak eljutni. Ezért marad a televízió, van több csatornám is.”

Meglepetésfaktor

Megyénk egyetlen olimpiai bajnoka, Repka Attila – saját bevallása szerint – rettentően várja a nyári küzdelmeket, az biztos, hogy nyaralását és az edzőtábort is ennek fogja alárendelni, valahogy úgy, mint 2004-ben, amikor szinte ki sem tette a lábát a szobájából.

– Számítógép, két televízió, így tervezem – mondta Barcelona aranyérmes birkózója. – Rendezés, biztonság? Azzal nem lesz gond... Ami a magyar esélyeket illeti, nem vagyok túl derűlátó.

Arany lesz, érmek lesznek, de ha jobban belegondolunk, látjuk, hogy szinte majdnem minden sportágunk egyemberes. Mi lesz, ha „ő” nem lesz, kiöregszik? Gondoljon bele: az angol evezős szövetség éves költségvetése annyi, mint a mi olimpia csapatunk költségvetése...

Ezzel a támogatással nem lehet komoly eredményeket várni; a „csúcsversenyzők” és edzőik megkapják ugyan az elismerést, de az utánpótlást „megölik”...

Repka Attila a Kiss Lajos által említett „talán éremszerző” sportágakhoz hozzátette még az öttusát, illetve férfi vízilabda-válogatottunkat, miközben megjegyezte: „Azért rezeg a léc...”

- Birkózásban három ember érhet oda, Lőrincz Tomi, Ritter Árpi vagy Deák Bárdos Misi.

De azért egy olimpián mindig van egy úgynevezett meglepetésfaktor, mint amilyen én is voltam bő tizenöt évvel ezelőtt – zárta a beszélgetést a DBC jelenlegi edzője, aki január 10-én tölti be 40. életévét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!