Borsod-Abaúj-Zemplén

2007.12.12. 13:07

Jogszerű a szalmaerőmű, de túlnő a jogi kereteken

<p>Szerencs - Zempléni civil szervezetek kezdeményezték a országgyűlés környezetvédelmi bizottságának ülését, amelyen a szerencsi szalmaerőmű megépítése is téma volt. <A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/fodor-gabor-nyilatkozata/cn/boon-news-em_01-20071206-122317"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>Fodor Gábor nyilatkozata</B></A></p>

A természeti környezet, a tájörökség illetve a kultúrtáj védelmével kapcsolatos szabályozási kérdésekre a Tokaji borvidéken, és annak szomszédságában, de már szlovák területen tervezett erőműépítések irányították rá a figyelmet.
A szakminisztérium nevében Kovács Kálmán államtitkár elmondta, hogy a minisztérium a szerencsi szalmatüzelésű erőmű engedélyeztetési eljárást áttekintette és megállapította, hogy a hatóságok a legnagyobb körültekintéssel jártak el, megújuló energiát használ fel az üzem, előremutató a projekt. „Ugyanakkor a demokrácia része, hogy megismerve a beruházás környezetében élők véleményét, döntsenek a helyiek arról, hogy befogadják-e az üzemet, mert ez utóbbi már túlterjed a jogszabályi kereteken” – erősítette meg az államtitkár.

A táj értékei...

A parlamenti bizottsági ülést kezdeményező civil szervezetek megerősítették, hogy a zempléni térségben, a tokaji világörökség területén elindult iparosítást – elsősorban erőművek építését – ellenzik, mert ez ellentétes a kezelési tervvel és veszélyeztetik a táj értékeit.
Takács András szerint a beruházások nem kívánatos fejlődési pályát indítanak el Zemplénben, veszélyeztetik a borászatokat és a turisztikai vállalkozásokat. Ennek figyelembe vételével kérte a bizottság támogatását, hogy az Unesco asztalára kerülő jelentés teljes egészében tekintse át az erőmű-beruházásokat, hallgassák meg és vegyék figyelembe a civil szervezetek véleményét. Takács András javasolta a létesítmények engedélyeztetési eljárásában a nyilvánosság felülvizsgálatát és kérte a szakbizottság segítségét a Zempléni Nemzeti Park létrehozásában.

Törvényi garanciákat!

Koncz Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés alelnöke támogatta a bioenergia hazai hasznosítását, ugyanakkor riasztónak vélte a szerencsi erőmű óriási kapacitását, problémaként jelezte alapanyaggal történő ellátását, a beszállítás távolságát, az ezzel járó közúti forgalmat. Májer János  tokaji polgármester, a világörökségi egyesület elnöke az épített természeti örökség és a kultúrtáj fokozott védelmét hangsúlyozta, ehhez szükségesnek tartotta a világörökségi törvény megalkotását.
Rónavölgyi Endréné, Szerencs polgármestere hangsúlyozta, hogy helyben széles körben tájékoztatták a lakosságot, az önkormányzat pedig nem engedélyezője, hanem befogadója volt a fejlesztésnek.
Katona Kálmán, a bizottság elnöke fontosnak tartotta, hogy a Tokaji borvidék világörökségi területen kívül még hét, ezzel a kitüntető címmel rendelkező kulturális és természeti örökség védelméről van szó. Az értékek megőrzéséhez pedig törvényi garanciákra van szükség.

Világörökségi hiányosságok
Orosz Sándor, a bizottság alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a parlamenti bizottság nem „szuperhatóság”. Az ügyben eljárók a jogszabályok alapján dolgoztak, így kapta meg az erőmű beruházója az építési engedélyt, ami jogerőre emelkedett. Az alelnök megjegyezte: fontos az emberek, az önkormányzatok pontos tájékoztatása akkor is, amikor éppen az adott terület világörökségi- vagy éppen nemzeti park címre pályázik, mert tudniuk kell az ott élőknek, hogy ez rengeteg kötöttséggel, a korábbi szabadságuk korlátozásával jár. Véleménye szerint ez utóbbit Tokaj-Hegyalján elmulasztották, és a Tokaji borvidék világörökségi területté nyilvánításakor is előfordultak hiányosságok, amelyek hozzájárultak a jelenlegi helyzet kialakulásához. Ezt támasztja alá, hogy az érintett települések többsége nem fogadta el, a helyi szabályozásába nem építette be a világörökség kezelési tervét, ami így nem lépett érvénybe. Az a furcsa helyzet állt elő, hogy akkor Szerencs a település rendezési terve tartalmazza az ajánlásokat, amelynek alapján támogatta az önkormányzat az erőmű felépítését.
Kapcsolódó cikkek:

 

Szaniszló Bálint

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!