Borsod-Abaúj-Zemplén

2007.12.02. 11:43

Harmincketten kaptak elhelyezést

<p>Szerencs - A B.-A.-Z. Megyei Önkormányzat szerencsi Idősek Otthonában demens részleget avattak.<dia width="850" height="630" alt="Harmincketten kaptak elhelyezést 12.02."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Harmincketten_kaptak_elhelyez_st_12_02_/index.shtml , SERIE ,850,630)"><img src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Harmincketten kaptak elhelyezést 12.02." /></a></dia></p>

Jórészt alapítványi pénzek, továbbá külső adományok alkották az alapját annak a beruházásnak, amelyet az idősek otthonában valósítottak meg. A szokásostól nagyobb felügyeletet igénylő időskorúakat egy szinten helyezték el az egyébként kétszázhúsz férőhelyes intézményben. Az átlagostól eltérő fiziológiával és lelki problémával küszködő harminckét időskorú embert külön személyzet figyeli és szolgálja ki. Az átadási ceremónián Koncz Ferenc a B.-A.-Z. Megyei Közgyűlés alelnöke aláhúzta, a jelenlegi egészségügyi viszonyok között nagy a felelőssége az intézmények fenntartóinak, hiszen egyre kevesebb állami támogatásból kell gazdálkodniuk, ezzel párhuzamosan bővül az ellátottak köre. Kovács Istvánné intézményvezető elmondta érdeklődésünkre, tulajdonképpen átalakításokat fed a beruházás, ablakokat, ajtókat helyeztek át, saját kertet, vizesblokkokat, csoportterápiás, továbbá nővérszobát alakítottak ki. - A térben és időben dezorientálttá válók zárt környezetben kapnak ápolást a jövőben, mert elkóborolhatnak, önmagukra veszélyt jelenthetnek – mondta Kovács Istvánné.

Bekerüléskor is

Dr. Jakó Ildikó a B.-A. Z. Megyei Önkormányzat Egészségügyi, Szociális és Gyermekvédelmi Főosztály főosztályvezetője beszédében megjegyezte, az idősek ellátásában gyakori gond, hogy egyre nagyobb számban bukkannak fel demens betegek, speciális ellátásra van szükségük. – Eddig egy, az encsi intézmény specializálódott ebbe az irányba, a szerencsi részleg kialakítása 2005-ben körvonalazódott, és most vált átadhatóvá. - Szakmai szempontból kiválóra sikeredett a részleg, remélem lesz lehetőség a folytatásra a szerencsi otthonon, illetve a megyei önkormányzat intézményhálózatán belül is – jegyezte meg Jakó Ildikó. A szerencsi intézményben a kétszázhúsz ellátott közül hetven szenved enyhe, középsúlyos, vagy súlyos depresszióban, mindegyikükre odafigyelnek, különösen azokra a személyekre, akik a demens részlegben kerültek elhelyezésre. A tünetek sok esetben már a bekerüléskor megfigyelhetők, de kialakulhat egy intézményben eltöltött idő után is. A szakirányú foglalkozások tapasztalatairól mintegy fél év múlva tudnak beszámolni a szakemberek.

Demencia

A lelki és szellemi képességek csökkenése, az intellektus, a társadalmi viselkedésmódok, és az alkalmazkodási képesség fokozatos hanyatlása. Egyaránt károsodik a memória, a gondolkodás, az ítéletalkotás, a tanulás, a figyelem képessége és a személyiség. Az állapot lehet átmeneti (például mérgezés esetén), azonban a folyamat többnyire visszafordíthatatlan - különösen az Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél. Gyakran látható, hogy sok kis szélütés okoz demenciát az agyszövet fokozatos elpusztításával.

SfL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!