Borsod-Abaúj-Zemplén

2007.12.12. 22:36

Betlehemes találkozóra készülnek

<p>Tiszatardos - A Tisza parti településen felelevenítették a Karácsonyhoz kötődő népies hagyományt. &#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/teli-nepszokasok/cn/boon-news-em_01-20071212-094611"><IMG height="13" src="http://archive.haon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>Téli népszokások</B></A></p>

A betlehemezés többszereplős, dramatikus előadás, a karácsonyi ünnepkör egyik legnépszerűbb misztérium, illetve pásztorjátéka volt egykoron. Szinte minden kistelepülésen bemutatták a helyi, erre az alkalomra szerveződött csoportok az újszülött Jézus családjának szálláskeresését, nem egyszer vegyítve a háromkirályok történetével.

Tiszatardoson fiatalok és idősebbek próbálnak, egy Debrecenben tartandó nemzetközi betlehemes találkozóra készülnek. – Nem kizárt, hogy a község kultúrházában is bemutatásra kerül a jelenet, talán egy-két családi házba is bekopogtatunk, mint régen, de a találkozón való jó szereplés a legfőbb cél – közli a nyolcvankét esztendős Vincze János bácsi.

– Tiszatardos katolikus település, mindig élő volt a néphagyomány – mondja Makoldi Sándorné néprajzos, a csoport felkészítője. – Most is velünk van Szabó Géza, aki a régmúlt időkben tagja volt a betlehemeseknek, a többiek, Bertalan György a középgenerációhoz, Kaposi István, Balogh Gábor, és Novák Béla a fiatalabbakhoz tartoznak, Miskolczi Erika a szervezésben segít sokat.

Megszületik a fény

A községben emberemlékezet óta él a pásztorjáték, eltekintve az átkosnak titulált évektől, amikor be volt tiltva. – A lányom élesztette újra a betlehemest – mondja Szabó Géza – előfordult, hogy több csoport is alakult, házról-házra jártak. Ezzel az előadással már bemutatkoztunk a fővárosban, az ország több településén, Szlovákiában.

– Amikor még a Tokaji Múzeumban dolgoztam, gyűjtöttem a pátria betlehemes játékait, különböző zsánerek máshol is vannak Zemplénben – veszi át a szót Makoldi Sándorné. – A tiszatardosi betlehemes archaikus, nagyon régi, a dunántúlival tart rokonságot, pásztorjáték típusú, ellentétben az erdélyivel, ami inkább biblikus, sokszereplős, a bibliai történet csúcsosodik ki bennük.

A mi szereplőink két angyalt és két pásztort, továbbá egy öreget jelenítenek meg. A pásztorok és az angyalok egyformán vannak öltözve, utóbbiak a pásztorok szövegét mondják, csak az öreg van subában.

A pásztorok felemelkednek az angyalok szintjére, tulajdonképpen minden a téli napfordulóhoz köthető, termékenységi ünnepről, Jézus, a Nap, egyben a fény születéséről beszélhetünk, így kívánnak termékeny évet azon ház lakóinak, akikhez ellátogatnak.



SfL

Erdélyi betlehemes

Az erdélyi típusú betlehemes hosszabb lélegzetű, misztériumszerű, liturgikus és epikus elemekkel átszőtt, tizenkét-húsz szereplős játék. Rendszerint elő –és utójátéka is van, előadása különösen nagy előkészületet, betanulást igényelt. Legarchaikusabb jelenetei a XVII. századig vezethetők vissza, az angyalokon, pásztorokon kívül szerepelhet Szűz Mária, Szent József, futár, király, jellegzetes jelenete a szálláskeresés. Érdekessége, hogy a pásztorok álarcot is viselhetnek, általában felnőtt férfiak, legények játszották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!