Borsod-Abaúj-Zemplén

2007.12.21. 06:03

A faluban beszélik: nemcsak a biciklisek loptak...

<p>Sajólád - A sajóládi liget-erdő eltűnése kapcsán készült cikkünk után többen megszólaltak, hogy nemcsak biciklisek vitték a fát. A helyiek sokat tudnak, de hallgatnak. Nem kizárt, hogy többen vettek az olcsón beszerezhető tüzelőből</p>

Két évvel ezelőtt még teherautószám lopták a fát az erdőből szervezetten dolgozó faüzérek - erről a magukat megnevezni nem kívánó falubeliek beszéltek Sajóládon és Ónodon is, miután a két településen gyűjtöttünk információt a precedens értékű sajóládi ligeterdő széthordása kapcsán közzétett írásunk után. A helyiek sokat tudnak, de hallgatnak. Az sem kizárt ugyanis, hogy jó néhányan az olcsón beszerezhető tüzelőből maguk is vásároltak. Sajóládon egyébként azt beszélik, hogy a nagyhalak, azok akik igazán szervezetten dézsmálták az erdőt, még ideje korán felhagytak a feketevágással. Az elkövetőket felkutatni utólag már nem lenne egyszerű dolog. Nem kizárt azonban, hogy a sajóládi természetkárosítás ügyében indult ügyészségi vizsgálatnak még az idén eredménye lehet.

Miből fizesse a büntetést

Néhány környékbeli település jegyzőjét is megkerestük tegnap, de azzal hárították el a nyilatkozattételt, hogy a szabálysértési törvény hat évvel ezelőtti megváltoztatása után már nem jegyzői hatáskörbe tartozott a falopások szankcionálásának ügye. Ezekben az falopási ügyekben immár a bíróságok járhatnak el. Amíg azonban még saját döntési jogkörük volt ezekben a szabálysértési eljárásokban, döntő többségben pénzbüntetést szabtak ki. Annak behajtása azonban sokszor reménytelen próbálkozás volt csupán. Aki munkanélküli és segélyből él, nem vonható le tőle a bírság.

Senkit nem zavart

Szerdán délben Felsőzsolcán találkoztunk több kerékpáros „tűzifa szállító” emberrel, akik feltehetően hazafelé tartottak a nem tudni hol gyűjtött fácskával. Egy-egy biciklin mintegy negyed köbméternyi, nem túl vastag, lapátnyél átmérőjű "hasíték" volt. Úgy tűnt, senkit nem érdekel dolog. Senki nem állította meg a bicikliseket és nem vonta kérdőre őket. Azt nem tudni, hogy most melyik erdő, vagy erdőrész lassú elhordása kezdődött meg, vagy folytatódik. Nagy valószínűséggel azonban, amíg a hideg tart, a kályhákba való utánpótlás beszerzése is folyamatos lesz...

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!