Borsod-Abaúj-Zemplén

2007.11.13. 13:42

Most még szabad a választás

<p>Miskolc - Politikai és szakmai berkekben egyaránt nagy vihart kavart Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter kijelentése, miszerint meg kellene szüntetni a szabad iskolaválasztást.<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/vita-a-szabad-iskolavalasztasrol/cn/boon-news-em_01-20071113-122220"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>Vita a szabad iskolaválsztásról </B></A>&#160;<DIA alt="Most még szabad a választás 2007.11.14." height="630" width="850"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Most_m_g_szabad_a_v_laszt_s_2007_11_14_/index.shtml , SERIE ,850,630)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Most még szabad a választás 2007.11.14." src="http://www.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/szabadiskola.mpg/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Az esélyegyenlőség jegyében szüntetné meg a szabd iskolaválasztást a miniszter. Politikai és szakmai berkekben egyaránt nagy vihart kavart Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter kijelentése, miszerint meg kellene szüntetni a szabad iskolaválasztást. A miniszter szerint azok a gyerekek hátrányba kerülnek, akiket a szülők nem tudnak máshová járatni. Például egy városba vagy egy gazdagabb kerületbe.

Alapképzés ingyen

- Nagyon tetszik a szakminiszter gondolata - árulta el lapunknak véleményét Tőzsér László, az arnóti Weöres Sándor Általános Iskola igazgatója. - Most a szülők többsége beviszi gyermekét valamelyik miskolci iskolába, mert vonzza őket a két tannyelvű képzés vagy a művészeti oktatás. Ha azonban minden tanuló a helyi iskolába járna, nem csak 1- 1 osztály lenne minden évfolyamon, és akkor mi is tudnánk két tannyelvű oktatást kínálni. Nekem az a véleményem, hogy az alapképzést kapja meg minden diák ingyen, de ha valamelyik szülő magasabb szintet akar, azért fizessen.
Az esélyegyenlőségről pedig úgy vélekedett az igazgató: az integráció csak azokon a hátrányos helyzetű gyermekeken segít, akik a családtól is megkapják a kellő támogatást. Tapasztalatból beszélt, hiszen az arnóti iskolában egy osztályba járnak a hátrányos helyzetű és a jó körülmények között élő gyerekek. 

 Főleg a körzetből

- Most is van az iskoláknak beiskolázási körzetük, ahonnan kötelesek minden gyermeket felvenni. Csak az üresen maradt helyeket tölthetik be más körzet diákjaival - mondta Erdősyné Krotos Edit, az Avastetői Általános Iskola igazgatóhelyettese. - A mi iskolánkba főleg a körzetünkből érkeznek a gyerekek. A szabad iskolaválasztás megszűnése azokat az intézményeket védené, ahonnan azért hozzák el a szülők a gyerekeket, mert úgy gondolják, hogy ott valami miatt gyengébb színvonalú az oktatás. Nem lehet előre megjósolni, mi lenne a körzetesítés következménye - tette hozzá az igazgatóhelyettes.

„Javítana a helyzeten"

Javítaná az esélyegyenlőséget a szabad iskolaválasztás megszüntetése, vélekedett dr. Kormos Vilmos, a miskolci önkormányzat közoktatási osztályának vezetője. Mint fogalmazott, ezáltal a hátrányos helyzetű gyerekek az oktatás szempontjából minőségileg új helyzetbe kerülnének. Ehhez az is kell, hogy az egyházi és alapítványi iskolák is neveljenek hátrányos helyzetű gyermekeket.
Az oktatási minisztérium óvatosan fogalmaz:
„Elvileg elképzelhető olyan megoldás is, amely eltér a szabad iskolaválasztás rendszerétől, de meg kell vizsgálni a következményeket. Annak nincs értelme, hogy úgy oldjunk meg egy problémát, hogy az sok mást szül” – mondta Arató Gergely államtitkár.

A szülők hangja

Láng Péterné (36), értékesítési koordinátor: - Az én kisfiam a körzeti iskolába jár, és elégedett vagyok az ott folyó munkával. Azonban megértem azt a szülőt, aki a jó képességű gyermekét el szeretné vinni 6 vagy 8 osztályos gimnáziumba. Ez szerintem nem csak gazdagság-szegénység kérdése.

Rajcsányi Györgyné (36), reklám- és médiatanácsadó: - Az egyik gyermekem a körzetbe jár, a másik nem. Nem tartom jó megoldásnak a szabad iskolaválasztás megszüntetését, mert a jó képességű gyerekek nem tudnának megfelelően fejlődni. A gyengék és rossz magaviseletűek visszahúznák őket.

 

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!