Borsod-Abaúj-Zemplén

2007.11.05. 16:51

A felszámolást azért kezdeményezte...

<p>Miskolc - A polgármestertől kért magyarázatot a legutóbbi közgyűlési ülésen a Fidesz frakcióvezetője. Dr. Szinay Attila a megye egyik hetilapjára hivatkozott, miszerint felszámolási eljárás indult egy önkormányzati részesedésű cég ellen.<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/a-gen-ber-levele-a-lakokhoz/cn/boon-news-em_01-20071105-042507"><IMG height="10" src="http://www.boon.hu/sysres/sites/boon/pics/icons/download.gif" width="9" border="0" /><B>A GEN-BER levele a lakókhoz </B></A>[.pdf - 77KB]</p>

A polgármestertől kért magyarázatot a legutóbbi közgyűlési ülésen a legnagyobb ellenzéki párt, a Fidesz frakcióvezetője. Dr. Szinay Attila a megye egyik hetilapjára - a Heti Új Hírnökre - hivatkozott, ott jelent meg ugyanis a hír: felszámolási eljárás indult egy önkormányzati részesedéssel is bíró cég, a Széchenyi-negyed épületeit építtető MBF Kft. ellen. A felszámolást azért kezdeményezte a kivitelező cég, mert több számláját nem fizette ki a kft. A képviselő firtatta, igaz-e a hír. Tehet- e erről a város? Tud-e arról, hogy miskolci alvállalkozók állnak sorba a pénzükért?
A Miskolci Belvárosi Fejlesztési Kft.-ben 24 százalékban tulajdonos a miskolci önkormányzat. Káli Sándor ígérte, 15 napon belül írásban válaszol a frakcióvezető kérdéseire.

Bírósághoz fordultak

Az MBF Kft. a pécsi székhelyű GEN-BER Kft.-vel kötött szerződést a Széchenyi- negyed épületeinek kivitelezésére. A cég mint fővállalkozó további alvállalkozókkal dolgoztatott az építkezésen. (Miskolciakkal is, közülük hivatkozott néhányra Szinay Attila, mint amelyeknek tartoznak a pécsiek, azaz közvetve az MBF Kft.)
A kivitelező GEN- BER Kft. indította a felszámolási eljárást, erről a tényről levélben tájékoztatta a Széchenyi-negyed első átadott épületébe beköltöző lakókat is. Ebben olvasható, hogy a beruházó cég tartozása miatt megterheltették az ingatlanokat, ami miatt a lakók nem kaphatnak hitelt, nem írathatják nevükre az ingatlanokat. Mindezt azért tették, hogy hozzájuthassanak a pénzükhöz.

Tízmilliós kár

Arra hivatkoznak, hogy a megrendelő sorozatos szerződésszegése miatt nem tudták tartani a határidőket. Az MBF Kft. a pécsiek állítása szerint a valóságban elkészült munkálatoknál lényegesen kisebb mértékű teljesítést fogadott el és igazolt le. Ők úgy adták át az épületet, hogy az utolsó hónapokban a megrendelő nekik már semmilyen kifizetést nem teljesített, csak néhány alvállalkozónak volt hajlandó közvetlenül fizetni. A levélben azt is írták, hogy minden, a jogszabályok alapján rendelkezésükre álló eszközt igénybe fognak venni, hogy szerintük jogos követeléseiknek érvényt szerezzenek. Az MBF kft. magatartása miatt ugyanis, állítják, több tízmilliós káruk keletkezett.
A történtek kapcsán beszéltünk a kft. igazgatójával, aki a későbbiekben kívánja kommentálni a történteket.

 

"Arcpirító eljárás"
Albert István, a Miskolci Belvárosi Fejlesztési Kft. marketing igazgatója szerint arcpirító a korábbi kivitelező eljárása.
A GEN-BER Kft. eddig több mint 320 millió forint díjat kapott, ez több mint 90 százaléka a teljes díjnak, melyből azonban nem fizette ki szerződésszerűen az alvállalkozókat. Az MBF Kft. információja szerint ezért több kisebb vállalkozás már az év elején felszámolást kezdeményezett ellene. A rosszul, illetve el nem végzett munkákat a GEN-BER Kft. helyett az MBF Kft. presztízsokokból átvállalta, fogalmazott Albert István. Peren kívüli megállapodásra is törekszenek, de a jogi eljárást is elindították a károk megtérítésére.
– Nem kívánunk velük tovább együttműködni – fogamazott Albert István – így bár a szerződés hosszabb időre szólt, felbontottuk. És mivel az alvállalkozókat ők nem fizették ki, kezdtük el mi kifizetni.
Az építkezéseket egy új, saját generál kivitelezővel és a bevált, valamint új miskolci alvállalkozók közreműködésével folytatják tovább, hangsúlyozta a marketingvezető.
Veres Lászlótól, a városháza szóvivőjétől megtudtuk, még nem telt le a 15 nap, így még nem született meg a polgármester válasza a frakcióvezető kérdésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!