BOON Sziréna

2017.06.27. 12:16

Súlyos börtönévek a nemzetközi bűnszövetség tagjainak

Debrecen - Különösen nagy kárt okozó, társtettesként elkövetett csalás, folytatólagosan elkövetett pénzmosás, csalás bűntette és kísérlete, közokirathamisítás bűntette és magánokirat felhasználásának vétsége miatt mondta ki bűnösnek a Debreceni Törvényszék azt a három romániai vádlottat, akik 2014-ben 515 millió forintot csaltak ki a Tiszántúli Református Egyházkerülettől, de megkárosították a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt és a miskolci kórházat is.

Debrecen - Különösen nagy kárt okozó, társtettesként elkövetett csalás, folytatólagosan elkövetett pénzmosás, csalás bűntette és kísérlete, közokirathamisítás bűntette és magánokirat felhasználásának vétsége miatt mondta ki bűnösnek a Debreceni Törvényszék azt a három romániai vádlottat, akik 2014-ben 515 millió forintot csaltak ki a Tiszántúli Református Egyházkerülettől, de megkárosították a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt és a miskolci kórházat is.

A bíróság az elsőrendű vádlottat 5 év 6 hónap, a másodrendűt 6 év, a harmadrendű vádlottat pedig 7 év börtönbüntetésre ítélte, illetve 6 - 7 évre kiutasította őket Magyarország területéről. A vádlottaknak az ítélet jogerőre emelkedését követően 30 napon belül az egyházkerületnek 283 millió, a NÉBIH-nek 10,8 millió, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórháznak pedig 8,9 millió forint kártérítést kell fizetniük. Emellett több mint 4 millió forint bűnügyi költség mellett 18 millió forint eljárási illetéket is meg kell téríteniük a magyar államnak.

A bíróság által elfogadott tényállás szerint a vádlottak (I. rendű: N.D.C., II. rendű: A.I.I., III. rendű: G.P.D.) és bűntársaik 2014 januárja és márciusa között több nagyobb projektben a kivitelező képviselőinek adták ki magukat, és arról tájékoztatták a megrendelőket telefonon vagy emailben, hogy a kivitelező bankszámlaszáma megváltozott. A kiszámlázott szolgáltatási díjakat erre az „új” számlaszámra kérték. Hamis okmányokkal alapított cégek nevében tucatnyi számlát hoztak létre, a beérkezett összegeket pedig cseh és szlovák bankszámlákra utalták tovább.

2014. februárjában a Tiszántúli Református Egyházkerületnél bűntársuk, „Kovács Piroska” néven jelentkezett be. Elküldte a hitelesnek tűnő dokumentumokat, amely alapján az egyházkerület átutalta a több mint 515 millió forintos kintlévőséget. A kár részben megtérült, a cseh számlán ugyanis sikerült lefoglalni 118 millió forintot.

Az egyházkerület több oktatási intézménye is megújult | Fotó: Matey István

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház beszállítójától „Kovács Piroska” a Magyar Államkincstár nevében kért és kapott egy kintlévőségi listát, majd ennek segítségével 9 millió forintot fizettetett ki a kórházzal. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól csaknem 11 millió forintot csaltak ki. A MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt.-nél a GYEMSZI képviselőjeként jelentkeztek be, és csaknem 8 millió forintot sikerült átutaltatniuk. Ez utóbbi megtérült. Hajdúböszörményben egy önkormányzati beruházás kivitelezője nevében küldtek levelet, a pénzügyi munkatárs azonban telefonon hívta a valódi kivitelezőt, a csaknem 30 millió forintot az önkormányzat így nem utalta el. A Vértesi Erőmű Zrt-től 60 millió forintot próbáltak kicsalni, a Miskolc Városi Közlekedési Zrt.-nél pedig egy 229 millió forintos előleg kifizetését próbálták elérni, de a megrendelő itt is leellenőrizte az információkat.

Az ítélet indoklása során dr. Horváth Péter, a tanács elnöke kiemelte: a vádlottak egy összehangolt, precízen megtervezett, határokon átnyúló bűncselekménysorozat résztvevői voltak. A szervezett bűnözői csoportból csak hármójukat sikerült bíróság elé állítani, de egyértelmű, hogy további bűntársak is közreműködtek a bűncselekmények elkövetésében. A bírósági eljárás során a vádlottak tagadták, hogy csalást követtek volna el, de ellentmondásokba keveredtek. Számos tanúvallomás mellett többek között a bankok rendkívül jó minőségű kamerafelvételei is bizonyítékul szolgáltak. A törvényszék tanácsa szerint a harmadrendű vádlott volt a fő kapocs a bűnözői csoport további, felettük álló tagjai és a vádlottak között.

Miután mindenki 3 nap gondolkodási időt kért, az ítélet nem jogerős. A bíróság N.D.C. esetében megszüntette, a másik két vádlott esetében azonban fenntartotta az előzetes letartóztatást.

- Debreceni Törvényszék -


A Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatalt és fejlesztési irodát is „lehúzták” a bűnözők.

 

Viszonylag egyszerű trükkel próbálkoztak az áldozatoknál, volt, ahol „megették”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!