boon-sportoldal

2008.04.13. 15:58

"Játsszatok a tűzzel!"

<p>Ezt látni kell, elviszlek Titeket – mondta Suhi három hete (jelzésértékű, hogy ennyi idővel egy meccs előtt már ezen járt az ő gondolata is), és elkezdte összeszedni az utazóközönséget. <DIA width="900" height="700" alt="Nyíregyháza vs DVTK Élőben! 2008.04.12."><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Ny_regyh_za_vs_DVTK__l__337_ben__2008_04_12/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Nyíregyháza vs DVTK Élőben! 2008.04.12." src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<DIA width="900" height="700" alt="Nyíregyháza-DVTK a villanyfényes Városi Stadionban 2008.04.12."><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Ny_regyh_za_DVTK_a_villanyf_nyes_V_rosi_Sta/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Nyíregyháza-DVTK a villanyfényes Városi Stadionban 2008.04.12." src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.ultra/nyiregyhaza-dvtk_07-08_vonulas_he-fiuk.MOV/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-080413dvtk1_ps_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-080413dvtk2_ps_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.napredDVTK/nyiregyhaza-dvtk_07-08_szurkolok.MOV/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.napredDVTK/nyiregyhaza-dvtk_07-08_szurkolok-sallal.mov/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Persze előtte mindenki kimenőt kért, mert 40 felé a családdal kötelező az egyeztetés, de a párok megértették, ilyen nagy meccs csak ritkán van.

Sálak

Szabad hely nem maradt az autóban, és azokban sem nagyon, amelyek ezen a délután Miskolcról a szabolcsi megyeszékhelyre indultak "kirándulni". Az autókból kilógó piros-fehér sálak, az út szélén álló gépkocsik mellett sorfalban a kisdolgukat intéző férfiak (akik nem kis bravúrral a dudaszóra egyik kezükkel még integetni is tudtak), és persze a vasúti szerelvényben teli torokból éneklő többszáz szurkoló vonulása is jelezte, hogy ez az évad meccse.

A "vasutasok" között jó néhány bátor ember utazik, aki nem tervezte meg a visszaútját (szombaton este a meccset követően, a vasúti menetrend nem tartalmazott Miskolcra közlekedő szerelvényt), de voltak biztosra menők, akik Szerencsig mentek autóval és ott szálltak fel (odáig volt visszafelé vonat szombaton késő este).

Leintik

A Tokaj felől érkező autósokat rendőr inti le Nyírteleknél, az út menti italboltban egyre több diósgyőri teszi tiszteletét, de egy ital legurítása után fogyni kezd a türelem. 15-20 autó áll sorban, a "parkoltatás elrendelő rendőr" nem tudja megmondani, hogy mikor lehet továbbmenni. Ezt néhányan nem tartják értékelhető válasznak, kocsiba ülnek, és elindulnak. Követőkre találnak. Megy mindenki – az ígért rendőri felvezetés nélkül, spontán konvojban. Azok nyomában, akik röhögve mesélik, hogy a mikrobuszban lekapták magukról a diósgyőri relikviákat, és az őket megállító rendőrnek azt mondták, hogy nyíregyházi főiskolára mennek, egy rendezvényre.

Nyírtelek után nem sokkal, jönnek szembe a szirénázó rendőrautók, egy kis sorrendezés, aztán mehet a tervezett rendőri felvezetés. A bolytól megugró néhány kocsit a piacnál csatlakoztatják, aztán gurulunk a stadionig.

Zsufi

Fél hét múlt pár perccel. A vendégszektorhoz vezető bejáratnál óriási a tömeg, időnként hullámszerűen megpróbálják hátulról megnyomni a kapu előtt tömörülőket, de ez nem jön be, nem sikerül nagyobb rést nyitni, benyomni a kerítést. Egyesével mennek be a szurkolók, egyszáz, kétszáz, háromszáz, négyszáz, stb.

Vagy nem látom a meccs elejét, vagy nyomakodok. Utóbbi mellett döntök, nagyrészt azért, mert még jegyem sincs. Végre bent vagyok, visszanézek, mögöttem még több százan, köztük a cimborák is. "Egy jegyet kérek" – mondom az esőben a napernyő alatt egy műanyag asztalnál értékesítő két hölgynek, akik 2000 forintból 1600-ot adnak vissza. Nézem a pénzt, de már löknek ki a sorból a mögöttem állók, itt nincs idő reklamálni, és konstatálom, hogy egy ezressel beljebb vagyok. A vendégszektorban már megy a "Sötét van nem látok..,", hiába villanyfény avató van, de a lámpákat még nem kapcsolták fel, és ez bizony szurkolói szinten ziccer. Még jó, hogy az ünnepi ceremónia miatt csúszik a kezdés, így egyre több diósgyőri drukker tud bejönni a kezdésre. De még így sem látja mindenki, hogy a 12. percben gólt szerez a hazai együttes.

Létszám

A ketté ment nyíregyházi ultrák mindkét kanyarban hosszan ünnepelnek, a diósgyőri szektorban pedig néhányan anyagvizsgálati labort rendeznek be, kíváncsiak, hogy mit bír ki a menekülőkapu lakatja. A szakítószilárdsági próbának a rohamrendőrök vetnek véget. Előbb a szektor előtt sorakoznak fel, majd bejönnek a vendégekhez, vendégségbe. A kanyarban állnak meg. A túloldalon, a felső sorban becslések kezdődnek: elhangzik, hogy tuti vagyunk 800-an, amire a válasz az, hogy hülye vagy, sokkal többen. Valaki bemondja, hogy jóval többen, mint legutóbb, három éve, végül marad a matematika, amit alattunk egy sorral Norbi így rak össze: "van 10 sor a lelátón, ha mindegyikben vagyunk százan, akkor 1000”. A 10 sor az biztos, a ha-val kezdődő mondatrészt egy magas, tar férfi nem veszi faktumnak, de kiegyezünk 1000 főben.

Kamber

Az újabb témát Kamber sárga lapja szolgáltatja, valaki azt firtatja, hogy ha a szabadrúgásnál két szerb fiú, Trbovic és Kamber áll a labda mögött, és odaszól nekik magyarul a játékvezető, hogy várják meg a sípszót, amit nem értenek és elvégzik a pontrúgást jogos-e a sárga. Nem sokkal a piros sálas érvelése után jön az újabb sárga Kambernek megfogyatkozik a pályán a DVTK, majd az emberhátrány után egy újabb góllal még nagyobb hátrányba kerül a csapat. A szünetben van idő észrevenni, hogy elállt az eső, és hogy még nem fogyott el a sör (bár a legszomjasabbak ezt a bejutás óta tesztelik).

Láthatatlan gól

15 éves a Korzó Boys mondja mellettem Szesze, de miután megtudom, hogy torta nincs, inkább a második félidőben várható eseményeket kezdjük taglalni. Aztán torta helyett parasztdrazséval kínálnak (miskolciasan: makukával), kapok egy egész zacskóval. Jól fogy, akit kínálok az vesz belőle, de van, akit kínálni sem kell. Elkezdődik a második félidő az alattam állók egymásnak pénzt lobogtatva, arra próbálják meg rávenni egymást, hogy valaki menjen el sörért. Valaki elmegy. Nem veszít semmit. Igaz, nem látja a diósgyőri gólt. De nincs egyedül. Még nem telt el tíz perc a második játékrészből, amikor előbb tűz, majd óriási füst a vendégszektorban, mintha csak megint ráéreznének a gólra a "pirotechnikusok", mint két hete, a Honvéd ellen. A kanyar felé állók keze a magasban, a kapu mögöttiek is látják az ünnepet, bemondják, hogy gól volt, van miért örülni. Zsinórban ez a harmadik találat, amit emberhátrányban lőtt a csapat (a múlt héten kettőt a Vasasnak).

Múltidézés

Laci most még jobban pörgeti a tábort a kerítés tetején a szócsövével, valaki megjegyzi, hogy a jövő héten vesz neki bele új elemet, hátha akkor fent is jól fogják hallani, hogy milyen szólam következik. Fogynak a percek, támad a Diósgyőr, egy Tomi nevű fan a fejszéjét kéri számon Ernőn, akinek a bátyja egy éve elvitte, hogy megcsinálja a nyelét (megtudjuk, hogy fejsze jó, azzal vágták télen a fát). Kevés a helyzet, de támad a Diósgyőr, egye többször kerül szóba a 2005-ös 2-2, amikor 0-2-ről, tíz emberrel egyenlített a DVTK. Ebben hisz mindenki a szektorban, az utolsó percig. Öcsi, a vendéglátós a szögleteknél a hátam mögé bújik, az sem bánná, ha nem látná, ahogy az első gólt. Valaki rázendít: "játsszatok a tűzzel, hátha rúgunk még egyet", de a pirotechnikai muníció elfogyott.

De nem csak az. Vége. Ma sem nyert a Diósgyőr. De azért van ünnep (megint az jut az eszembe: mi lenne, győzelemnél?). Először a hazai szektorokból távozhatnak a nézők, valaki rákezdi a "30-an vagytok…” nótát, amit a távozók létszámának folyamatos csökkenésével átkölt, aktualizál "24-en vagytok…" – csak a refrén nem változik, ami a fölműves szó kevésbé szalonképes változata. Lassan leszivárognak a diósgyőriek a lelátóról a kijárat felé, de az ajtónál "droidok" fekete ruhás karhatalmi erők posztolnak. Néhányan a közeli teniszpályán meccsbe kezdenek, de sok a rontott szerva. Hiába nem könnyű a műanyag székeket átdobni a másik térfélre. A Sampras-féle utánpótlás iskola villanyfényes meccsét a rohamrendőrök fújják le. Könnygázzal. És, ahogy ilyenkor lenni szokott az ártatlanok kapják a javát.

Kifelé szélesebb

Néhány üres perc aztán engedik ki az embereket. Pizzás Tamás sorra azt kérdezgeti a ballagóktól, hogy milyen volt a gólunk, de nem sikerül neki olyat találni, aki el tudná mesélni. Egy 50 év körüli hölgy fogadalmat tesz a férjének, hogy ő bizony nem jön többet, de amikor azt hallja egy mellette haladótól, hogy annyi szép élményanyagot gyűjthetett ma össze, hogy kár lenne a következőre kihagynia, elmosolyodik.

Este fél tíz előtt pár perccel érzékelhetjük, hogy a vendégszektornál csak befelé volt egyszemélyes a bejárat, kifelé már 10 méter széles. A stadion előtt újabb kordon, "nem lehet kimenni, csak ha engedélyt kapunk a kiengedésre" – mondja egy rendőr. Szépséghiba, hogy az 50 méterre lévő parkolóba, csak sikerült eljutnia a nagy biztosítás közepette jó néhány diósgyőri szurkolónak. Végre mehetünk. De csak a kocsikig, onnan kihajtani még nem lehet. Álljon össze a konvoj, utána mehetünk. Körbe a városon. Szép ez a Nyíregyháza, megmutatják nekünk a rendőrök. Körbevisznek minket a városon. Illetve megpróbálják. Surranóban, néhányan elhúznak jobbra a belváros felé. Mi is így teszünk. Nyerünk vagy 10 percet a többiekhez képest.

Hazai földön

Hazai földön, Szerencsen állunk meg legközelebb, egy üdítőre egy benzinkútnál. Ekkor még csend van, de nem sokkal később 6-8 autó fékez a töltőállomáson. Valaki hangosan kéri számon, hogy miért nincs a kedvenc sörmárkájából, de találnak neki hideget, és ez lehűti. Öcsi a zenegéphez lép, pénzt dob bele, és elindítja: "Szombaton délelőtt már  meccsre gondolok…". A mögöttünk álló, addig szótlanul (játék)gépező bőrdzsekis férfi – aki tutira nem volt Nyíregyházán – a meccsesekkel együtt énekel.

Jimmytől megtudja Suhi, hogy ma van a szülinapja és, hogy mi történt vele a bajnokin, Makcsinak megszólal a telefonja. Otthonról hívja a felesége, a gyerek lázas, azt tudakolják mikor ér haza, mert lehet, hogy menni kell az orvosi ügyeletre. Mennünk kell, véget ért a kirándulásunk. Suhi bemutatkozó, és egyben szülinapot köszöntő puszival köszön el Jimmytől, na meg egy hajrádiósgyőr-rel.

Szombat, éjfél előtt pár perccel Miskolcon. A lépcsőházunkban a csinos szomszédasszony egy másik dekoratív hölggyel beszélget. A "focimeccsről" kérdéssel meglep, még sosem beszéltünk  fociról, de az elhangzó igenlő válasz után, a "mennyi lett a vége" a következik, nem az ő részéről.. De ehhez én már nem kellek, mert mondja a szomszédom: "kikaptunk, 2-1-re." Többes számban, magát is beleértve. Most már tudom: nem csak ezren voltunk. Sokkal többen voltak velünk. Lassan az égieken a sor. Nekik is látni kéne, hogy "mi vagyunk a leg-…"

BCS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!