Videó: Átadták a csontvelő-átültetés új debreceni központját

Akt.:
Videó: Átadták a csontvelő-átültetés új debreceni központját
© Fotó: unideb.hu
Debrecen – Új, steril kórtermekkel és modern műszerekkel bővült a Klinikai Központ Hematológiai Osztálya, így lehetővé válik, hogy akár évi 150 csontvelő-transz­plantációt végezzenek el a Klinikai Központban, mely tovább javíthatja a hematológiai betegek életkilátásait, és csökkentheti az országos várólistát. A transzplantációs részleg fejlesztését a Debreceni Egyetem önerőből, félmilliárd forintból valósította meg – hangzott el a hétfői sajtótájékoztatón.

Korszerű körülmények állnak most már a rendelkezésre, így még több transzplantációt tudunk végezni, ezzel pedig csökkentjük a várólistát. Hamarosan a magyar betegek esélyegyenlősége a nyugat-európai betegekével fog megegyezni”

– hangsúlyozta Illés Árpád, a Klinikai Központ Hematológiai Osztályának vezetője a központ csontvelő-transzplantációs részlegének átadásán, hétfőn. Elmondta, a Belgyógyászati Klinika Hematológiai Osztályán új, steril kórtermeket alakítottak ki, a régieket felújították, valamint korszerű műszereket vásároltak.


Illés Árpád | Fotó: Molnár Péter

– Ez a fejlesztés a betegekért történt. Vallom, hogy a gyógyítással, a szakmával együtt jár a megfelelő graduális és posztgraduális oktatás és a kutatás. Ezek egymástól elválaszthatatlanok egy egyetemi központban – tette hozzá.

Testközelből tanulhatnak

– Az a cél, hogy a betegeink – a barátaink, a családtagjaink, a szomszédaink – lehetőségeit javítsuk a tekintetben, hogy mennyi ideig és milyen biztonságban tudnak élni, mik az ő életkilátásaik. A Debreceni Egyetem felismerte, hogy olyan területen kell fejlesztenie, ami országos központtá teszi. Tavaly mintegy 400 csontvelő-transzplantációt hajtottak végre az országban, ebből több mint százat a Debreceni Egyetemen – hangsúlyozta Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár, hozzátéve, a fejlesztés a hallgatóknak is kedvez, hiszen így ők nem az internetről, hanem testközelből szerezhetik meg ismereteiket, a modern technológiai alkalmazásával.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ónodi-Szűcs Zoltán | Fotó: Molnár Péter

Saját forrásból

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja felidézte a néhány évvel ezelőtti, 500. transzplantáció jelentőségét, amikor eldöntötték, hogy a hatékonyság érdekében bővítik és újítják az infrastruktúrát.


Bács Zoltán | Fotó: Molnár Péter

– A félmilliárd forintos beruházás háromnegyede a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának, míg egynegyede a Belgyógyászati Klinika Hematológiai Osztályának forrásából valósult meg – mondta a kancellár, hangsúlyozva az összefogás példaértékét is.

HBN–VK


Több száz beavatkozás

A Debreceni Egyetem Hematológiai Tanszékének felnőtt transzplantációs részlegén 2003-ban indult saját csontvelő (őssejt) visszaadásán alapuló, úgynevezett autológ kezelés mellett 2016-tól már idegen donoros (allogén) csontvelő-transzplantáció is történik. A Klinikai Központ Hematológiai Osztályán 2003 és 2017 között összesen 714 csontvelő-transzplantációt végeztek, ebből 101-et az elmúlt évben. Ez jól mutatja a megnövekedett igényeket.Biharkeresztes.
HAON.HU


hirdetés