Biharkeresztes hírei

2018.04.06. 16:36

Színes kínálat a Bihar-Bihor Expón

Biharkeresztes - Huszonegyedik alkalommal rendezték meg a Bihar-Bihor Expót Biharkeresztesen, pénteken.

Biharkeresztes - Huszonegyedik alkalommal rendezték meg a Bihar-Bihor Expót Biharkeresztesen, pénteken.

Idén összesen negyven kiállító gyűlt össze a két megyéből, hogy bemutassák portékáikat. A faházakból kézműves tárgyakat, illetve különböző finomságokat kínáltak az árusok. Az időjárás bár kedvezőtlen volt, az érdeklődők mégis szép számban érkeztek, és nézelődtek a kiállított termékek között.

Kézműves termékek legjava a vásáron

Kiállta az idők próbáját, és reménykednek benne, hogy a későbbiekben is nagy sikere lesz a Bihar-Bihor Expónak, amely immáron huszonegy éve várja a látogatókat és a kiállítókat a határ mindkét oldalán. Barabás Ferenc polgármester a megnyitón elmondta, amennyiben rajtuk múlik, a későbbiekben is folytatják ezt a több mint két évtizedes hagyományt. Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő hozzátette, a kiállítás egy sikertörténet, és szükség is van rá, elvégre a kézművesek és a közmunkaprogramban részt vevők is remek munkát végeznek.

Értéket képviselnek

- Az itt látható munkáknak van eredménye. Érdemes vállalkozni és tovább vinni a kézműves mesterségeket. Ráadásul igény is van rá, éppen ezért már különböző képzéseket is elindítottunk, mivel sokan szeretnék őrizni a hagyományainkat – mondta Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei önkormányzat elnöke.

Fotó: Matey István

Dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára kifejtette, a kiállított termékek mindegyikéért elismerés jár, hiszen azok értéket teremtenek. Hozzáfűzte, a minisztériumban azon dolgoznak, hogy minél több kézműves alkotást piacra segítsenek.

Szórakozásnak indult

Póka Andrea és Kollár Lászlóné Ica évekkel ezelőtt szórakozásból kezdtek el kézműveskedni. Előbbi papírból készít kosarakat, dísztárgyakat, utóbbi pedig drótból és harisnyából virágokat. A vásárra első alkalommal látogattak ki, és a Nagykereki Általános Iskolát képviselték alkotásaikkal. Folyamatosan képzik magukat, és az internetről merítenek ötleteket. Hozzátették, ez az egyik legjobb módszer arra, hogy levezessék a feszültséget.

-Elég sok időbe kerül, mire elkészül egy-egy tárgy, a kosarakhoz ugye az újságpapírt össze kell sodorni, festeni és csak utána jöhet az összeállítás. Rengeteg türelemre van hozzá szükség, de ha ideges vagyok, akkor éppen erre van szükségem. Leülök, dolgozom vele, és meg is nyugszom – hangsúlyozta Póka Andrea. Kollár Ica hozzáfűzte, a virágok elkészítéséhez több óra kell, attól függően, hogy milyet készít. A szirmokat egyesével állítja össze, utána pedig csokorba köti őket vagy virágcserépbe állítja.

Rengeteg elismerést kapott

- Kezdetben csak a családnak készítettem szörpöket, most azonban már eladásra is úgy, hogy a Nánási Portéka és a Hortobágyi Nemzeti Park védjegyhasználója vagyok. Negyedik alkalommal vagyok itt, és szeretek ide járni. Mindig szívesen várnak, nagyon kedvesek velünk. Ma már nagyon sok féle szörpöt kínálok: bodzát, levendulát, bodzabogyót, gyömbért és mentát is – részletezte Szabó Katalin.

Az asszony egyébként 2013 óta foglalkozik szörpkészítéssel, azóta pedig már több díjat és minősítést is kapott a munkájáért. Folyamatosan járja a vásárokat, éppen ezért egyre több helyen ismerik ezeket a finomságokat. Hangsúlyozta, a szörpöket hideg eljárással készíti, nem forralja fel őket, ezért a vitaminok és az ásványi anyagok benne maradnak, így nem csak finomak, hanem egészségesek is.

Kisvállalkozóként dolgozik

A romániai Hegyközszentmiklósról érkezett Tolvaj Ella hidegen sajtolt olajokat mutatott be, amelyeknek az alapanyagát is saját maguk termelik meg. Idén ötödik éve foglalkozik vele, eleinte még csak két terméket készítettek, most azonban már huszonkettőt. A vállalkozásukban mindössze ketten dolgoznak, a vetéstől kezdve a csomagolásig szinte minden az ő kezük munkája.

- Ezek közül a legelterjedtebb a tökmagolaj, azt ismerik a környéken a legtöbben, így leginkább azokat vásárolják. Az utóbbi időben azt tapasztaltam, hogy az emberek egyre nyitottabbak, szívesen próbálják ki az új termékeket is – jelentette ki.

BR


Bihar-Bihor Expo vásárdíjai

  • A Földművelésügy Minisztérium díját a Garabuczi major kapta.
  • Az Expo Vásárdíját Nagyrábé község önkormányzata kapta.
  • A Vásárszövetség díját Szabó Katalin kapta.
  • A Berettyóújfalui Járási Hivatal díját Bojt község önkormányzata kapta.
  • A Magyar Nemzeti Kereskedőház díját a WestWood Global Kft. kapta.
  • A Biharkeresztesi önkormányzat díját a Nánási Portéka kapta.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!