Útalaptól az autópályáig: vonzóbbá és élhetőbbé teszik Berettyóújfalut

Akt.:
Építkezés az M35-ös autópálya nyomvonalán
Építkezés az M35-ös autópálya nyomvonalán - © Fotó: Matey István
Berettyóújfalu – Önkormányzati közmeghallgatáson tartott beszámolót a Berettyóújfalu területén megvalósult, illetve tervezett beruházásokról Muraközi István polgármester a napokban. Az utóbbi időben számos fejlesztést vittek véghez, ám folyamatosan arra törekszenek, hogy minél jobb legyen a település infrastruktúrája.

A beruházások nemcsak állami és európai uniós forrásból, hanem az önkormányzat saját pénzéből valósulnak meg. Az M35-ös autópályára és az M4-es autópályára összesen 152 milliárd forintot költ a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. Ez az egyik legnagyobb fejlesztés, amelytől jelentős gazdasági fejlődést remélnek a városban.

A közintézményeket is fejlesztik

A komplex útfelújítási programnak köszönhetően 370 millió forintból megújul a 427-es számú főút is, valamint 900 millió forintból kiépítik a Debrecen-Nagyvárad közötti kerékpárút hiányzó, Tépét Berettyóújfaluval összekötő részét is. Mindemellett csaknem 280 millió forintból új zeneiskola-épületet húznak fel a József Attila Általános Iskolában, míg a Bessenyei György Szakgimnázium és az Eötvös József Szakgimnázium, Szakközépiskola és Szakképző iskola felújítására csaknem 125 millió forintot fordítanak. A Gróf Tisza István kórháznál kiépítenek egy 170 kW névleges teljesítményű naperőművet.

Energetikailag is megújul

Az ipari park és iparterület fejlesztésére, a piaci vásárcsarnok építésére és a vállalkozói inkubátorház létesítésére csaknem 900 millió forintot fordíthatnak. Mintegy 400 millió forintból felújítják a felnőtt háziorvosi rendelőt, valamint a Vass Jenő Óvoda és Bölcsőde intézményeit is. Korszerűsítik a polgármesteri hivatal és a sportcsarnok energetikai rendszerét.

Folytatódik a belterületi kerékpárutak és útburkolatokat felújítása, útalapokat és járdákat is építenek, újítanak, továbbá elektromos töltőpontokat alakítanak ki. A fürdőhöz és a kórházhoz kapcsolódó gyógyászati fejlesztésekre pedig 300 milliót költenek. További 380 millió forintot turisztikai célokra fordítanak. Felújítják a Nadányi Zoltán művelődési ház színháztermét. Mindezen kívül pihenőpontokat, buszöblöket, szoborfelújítást, az információs táblák cseréjét, valamint a térfigyelő kamerarendszer bővítését is tervezik.

HBN-BRBerettyóújfalu.
HAON.HU


hirdetés