Nincs egyszerű dolga a bakonszegi önkormányzatnak

Akt.:
Gara Péter, Bakonszeg polgármestere
Gara Péter, Bakonszeg polgármestere - © Fotó: Molnár Péter
Bakonszeg – 2010 óta vagyok polgármester, azóta komoly szerkezeti átalakításokat és költségvetési megszorításokat hajtottunk végre, hogy a fennálló hitelt ne növeljük, illetve azt csökkenteni tudjuk – részletezte Gara Péter, a település polgármestere.

Mióta az állam eltörölte a tartozásokat, azóta mindent próbálunk időben befizetni. Igaz, most keletkezett egy 3 milliós fejlesztési hitelünk, de ez csak szigorúan a pályázati rendszerek miatt van, az önerő biztosítása miatt kellett igénybe vennünk.”

Csak a saját forrásra hagyatkozva nagyon nehéz bármerre is elmozdulniuk. A polgármester hozzátette, az iparűzési és helyi adókból évente mindössze 10 millió forint érkezik a település költségvetésébe. Ezt a büdzsé stabilizálására használják, mivel fejlesztésekhez kevés.

– Minden évben próbálunk végrehajtani kisebb-nagyobb beruházásokat. Legutóbb az út karbantartására szolgáló gépünkhöz vettünk új kiegészítőket, emellett a művelődési háznál tudtunk közösségi tér fejlesztést végezni, buszmegállókat építettünk, újítottunk fel, igaz ezt több településsel közösen valósítottuk meg. 2010-ben egy falufejlesztési pályázat révén kicseréltük az utcanév táblákat, akkor kerültek ki a faragott táblák. Most egy energetikai pályázatunk elbírálására várunk – tájékoztatta lapunkat a polgármester, hozzátéve, hogy pályáztak még a Bessenyei György emlékház felújítására, illetve szeretnék kiépíteni a csatornahálózatot, ám erre nincs még lehetőségük, hiszen nem feletek meg a pályázati követelményeknek. A jövőben még szeretnének belterületi utak karbantartásra és a belvízelvezetésre költeni. Jelenleg a külterületi utakra van pályázat kiírva, amire szintén benyújtotta a szükséges anyagokat a bakonszegi önkormányzat.

HBN–BR


Kemencés és Hajdú Értékek a Berettyónál

Egy napon rendezik meg a tizedik Kemencés napokat, valamint a Hajdú-Bihar megyei értéknapot Bakonszegen, augusztus 5-én, szombaton. Míg a kemencéhez köthető esemény a Művelődési Ház udvarán lesz megtartva, addig az érték nap a Nadányi Miskolczy Kúriában kap helyet. A szervezők mind a két rendezvényen változatos programokkal várják az oda látogatókat. A Hajdú-Bihari értéknapokon belül népi játszóház, ingyenes ugráló vár, kirakodóvásár is lesz. A nap folyamán lehetőség nyílik települési sétakocsikázásra, amely Bakonszeg értékeibe enged bepillantást.


Fotó: youtube.com
Bakonszeg - Járt már a bihari faluban? Ha nem, akkor itt a lehetőség, hogy körülnézzen. (Jenei Martin) Egy drónvideón keresztül közel 3 percen át barangolhat Nagyrábén A tavasz a bihari faluba is megérkezett, meg is mutatjuk, hogyan fest a település élete egy hétköznapon.   ...

Több település nyert pénzt kerékpárút-építésre
Hajdú-Bihar - A többség elégedett a TOP-os pályázatok eredményével, bár van olyan is, aki politikát sejt mögötte. Berettyóújfalu számára korszakos sikert, míg Hajdúdorognak inkább csak keserűséget hozott a Területi- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) múlt heti, első körös eredményhird...Berettyóújfalu.
HAON.HU


hirdetés