M4-es: finisben az első ütem

Akt.:
M4-es: finisben az első ütem
© Fotó: NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.
Hajdú-Bihar – Az átadás előtti utolsó simításokat végzik az M4-es autópálya Berettyóújfalu és az országhatár közötti szakaszának I. üteménél.

Várhatóan 2018. év végén megtörténik az M4 autópálya I. ütemének ideiglenes forgalomba helyezése az M35-ös autópálya II. ütemmel együtt – olvasható a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. közleményében.

A még hiányzó részeken folyamatban vannak a pályaszerkezet-építés befejező munkái, a burkolati jelek festése, a padkák és a rézsűk humuszolása, a vadvédő kerítés és a madárvédő fal építése, a forgalomtechnikai (szalagkorlátok és portálok építése) és vízépítési munkák, illetve a füvesítés és a növénytelepítés, írják.

A berettyóújfalui mérnökségi telep és autópálya rendőrség épületei elkészültek.

A 2,95 kilométeres szakaszon 3 új híd épül. Jelen pillanatban ezek befejező munkái zajlanak.

ap2Fotó: NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

A műtárgyak forgalomba helyezése előtt két híd esetében szükséges a hidak próbaterhelése. A hétvégén egy, az autópályát keresztező földút alatti aluljáró, illetve a Kék-Kálló csatorna feletti felüljáró próbaterhelésére került sor. Mindkét hídszerkezet acél főtartókkal együtt dolgozó monolit vasbeton pályalemezes, ún. öszvér szerkezetű – derül ki a közleményből.

A hidak próbaterhelése 3 db, összesen 40 tonna tengelyterhelésű gépjárművel történt, melynek során több teherállásban is vizsgálják a felszerkezet alakját és lehajlásait, a támaszok függőleges elmozdulásait, a pályalemez állapotát, illetve a szerkezet önrezgésszámát.

ap3Fotó: NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

A mérési eredmények kiértékelése várhatóan november végéig történik meg.

A fejlesztés uniós és hazai forrás felhasználásával a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósul meg. Az I. szakasz kivitelezését a HÓDÚT Kft., Duna Aszfalt Kft. végzi nettó 15,2 milliárd forint értékben.


Vitányi István: a sztráda lehetőséget ad Bihar fejlődésére

– Sok évtizedes vágya Biharnak, hogy gyorsforgalmi közlekedéssel bekapcsolódjon az ország gazdasági vérkeringésébe. A sztráda lehetőséget jelent az itteni településeknek – ezt Vitányi István, a térség országgyűlési képviselője válaszolta a Napló kérdésére. – A megyeszékhely, a debreceni reptér 15 percre lesz Berettyóújfaluhoz, így a most a városban zajló iparfejlesztésekhez kapcsolódhatnak a gazdaság itteni résztvevői, illetve az ottani cégek bedolgozó üzemeket hozhatnak létre Biharban. Ha pedig a most még tervezés alatt lévő 47-es autóút déli pályája valósul meg körülbelül 10 év múlva, akkor Dél-Biharhoz is közvetlen kapcsolatban lesz.


Hajdú-Bihar - Mindkét új megyei autópálya szakasz kivitelezése a terveknek megfelelően halad. Hamarosan újabb jelentős szakasszal bővül az M35-ös autópálya, mely most Debrecen délnyugati határáig tart. Amennyiben semmi nem jön közbe, decemberben átadják a Berettyóújfaluig tartó két aszfaltcsíko...Berettyóújfalu.
HAON.HU


hirdetés