Két percet kaptak a táncosok

Két percet kaptak a táncosok
© Fotó: Kogyilláné H. Szófia
Berettyóújfalu – A következő tíz év során országos jelentőségű megmérettetéssé szeretnének válni.

Idén közel százötven gyermek hetvenhat produkcióval lépett színpadra a Bajnóca Néptánc Egyesület Gyermek Szóló Néptáncversenyén. A tavaly hagyományteremtő szándékkal indított táncvetélkedésen az ország és a Kárpát-medence tájegységeinek táncait mutatták be az ifjak.

ujfalu3Fotó: Kogyilláné H. Szófia

A rendezvényre az ország számos pontjáról majdcsak félezren érkeztek a Nadányi Zoltán Művelődési Házba. Hajdú-Bihar megyében így a berettyóújfaluival már három helyszínen mutathatják meg tehetségüket a fiatalok.

Volt ok az ünneplésre

Turzó Renáta, az egyesület vezetője a versennyel kapcsolatban elmondta: az alapozó két esztendő már elég volt arra, hogy a verseny a következő tíz év során akár országos jelentőségű megmérettetéssé váljon. A délelőtti próbákat követően délután a háromtagú szakmai zsűri előtt két percben mutathatták meg tudásukat a táncosok. A talpalávalót a Szeredás Zenekar húzta.

ujfalu2Fotó: Kogyilláné H. Szófia

Ünneplésre is volt oka a szervező egyesületnek: a Bajnóca Népdalkör november 17-én Vass Lajos nagydíjban részesült. Azon a versenyen a szakma legjobbjai között mutatták be tudásukat a fiatal népdalénekesek. A minősítőn kétszáz produkció közül Turzó Boglárka, a hagyományőrző kör népdalcsoportjával a legjobb nyolc közé került, ezzel elnyerték a Vass Lajos nívódíjat, így a helyiek már a Kárpát-medence elismert népdalosai.

ujfalu5Fotó: Kogyilláné H. Szófia

Az év vége is tartogat még programokat: a Bajnóca Egyesület decemberben bihari viselet kiállítást is rendez, valamint rendhagyó néptánc órákat tart az iskolák tanulóinak azzal a céllal, hogy a diákok megismerhessék az újfalui táncot – melyet az egyesület idén dolgoz fel – és hagyománykörét.

– Kogyilláné H. Szófia –Berettyóújfalu.
HAON.HU


hirdetés