Berettyóújfalu hírei

2018.09.19. 19:04

Múzeumok és képzések, ezek itt összetartoznak

Berettyóújfalu - A múzeumi lehetőségeket megismertető körút egyik állomása volt szerdán Berettyóújfalu.

Berettyóújfalu - A múzeumi lehetőségeket megismertető körút egyik állomása volt szerdán Berettyóújfalu.

Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek címmel még a múlt év elején kezdődött a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) projektje. Ennek lényege a szociokulturális hátrányok csökkentését és a kulturális javakhoz való hozzáférést támogató múzeumok és könyvtárak fejlesztése.

A projekt része a szeptember 10-e és október 12-e között zajló, a Múzeumok a pedagógusokért nevet viselő országos tájékoztató körút, amelynek célja bemutatni, milyen fejlesztésekkel, szolgáltatásokkal támogatja a pedagógusok munkáját a MOKK. Cél még megismertetni az iskolai osztályok múzeumlátogatását megkönnyítő, megújult múzeumi a la Carte adatbázist.

Számos programot szervez

A Bihari Múzeumban szerdán megrendezett eseményre elsősorban az alsó tagozatban tanító pedagógusokat várták, akikkel a MOKK koordinátorai ismertették meg tevékenységüket. Az érdeklődők megtudhatták tőlük, hogy a fő célok között szerepel a a korai iskolaelhagyók arányának csökkentése, a múzeumok társadalmi beágyazottságának növelése, és a segítségnyújtás a pedagógusoknak abban, hogy élményszerűbbé tehessék a tanulást a múzeumok anyagának felhasználásával. Tízféle akkreditált képzést kínálnak a tanároknak, tanítóknak, kutatásokat támogatnak, országos rendezvényeket szerveznek. Ilyen a Múzeumok őszi fesztiválja, mely idén – a Családok évéhez kapcsolódva – azt szeretné megmutatni, hogyan lehetséges muzeális intézményekben családi körben minőségi szabadidőt tölteni. A fesztiválnak nem titkolt célja a felbomló családi kötelékek összefűzéséhez is hozzájárulni.

A projekt köznevelést érintő kérdései közül figyelmet érdemel a KultúrBónusz, amely a kulturális hozzáférés kiterjesztését célozza a régióban.

- Potyók Izabella -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!