Berettyóújfalu hírei

2018.06.21. 13:07

Életvidámság és bizalom

Konyár - Ujváry Zoltán professzor munkássága volt a pódiumbeszélgetés fókuszában.

Konyár - Ujváry Zoltán professzor munkássága volt a pódiumbeszélgetés fókuszában.

Dr. Lovas Kiss Antal egyetemi docens, dr. Bihari-Horváth László múzeumigazgató és Erdei Sándor publicista segítségével többek között arra a kulcsfontosságú kérdésre is választ kaptak a nemrégiben megrendezett beszélgetés résztvevői, hogy miben rejlett a néprajzkutató szakmai és magánemberi népszerűsége.

Erdei Sándor újságíró felemelően mély gondolatokkal, egyfajta szubjektív nekrológ méltatással szólt a néhai néprajzprofesszor életművéről.

Bihari-Horváth László kiemelte, hogy általában gazdagság, életvidámság szűrődött le Ujváry beszédéből, aki nemzetközi szinten is elismert néprajztudós volt. Mindig az embert kereste a valóság mögött. Holló László szellemi örökségét is tovább tudta adni Ujváry professzor, 2012-ben Holló válogatott kollekciójából alakították ki Konyáron a falumúzeumban a szép képtárat.

Lovas Kiss Antal szerint Zoli bácsi érezte a csodálatos művészetet, de a népi folklór részét is értette. Érthetően tudta átadni a művészi értéket, tudást. Volt szeme az érték felfedezéséhez.

Népzenei betétek

A tanulságos eszmefuttatásokat Ujváry Zoltán gyűjteményéből származó népi dramatikus játékjelenetek szakították meg. Ezek előadásában közreműködött Gyönyörű Zsigmond, Békési András, Jeremiás Lajos, Parti Zsolt, Békésiné Nagy Magdolna, Jeremiás Ádám és zenekara. Az elhangzott népzenei betétek a Kis Topánka, Pántlika néptánccsoport és a Konyári Pávakör előadásait dicsérték – tájékoztatta a Naplót Lisovszki-Tóth Anita népművelő.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!