Berettyóújfalu hírei

2017.03.04. 10:14

Néha szükség van a rendkívüli támogatásra Berettyóújfaluban

Berettyóújfalu - Az iparűzési adó jelenti Berettyóújfalu 2 milliárdos költségvetésének egyharmadát.

Berettyóújfalu - Az iparűzési adó jelenti Berettyóújfalu 2 milliárdos költségvetésének egyharmadát.

Mióta a kórház és az iskolák fenntartása nem a várost terheli, azóta jóval kisebb költségvetéssel dolgozik Berettyóújfalu. A kórház 2012 óta állami fenntartású. Az iskolák állami fenntartásba vételével ezek költségei sem terhelik már az önkormányzatot.

– Régebben évente 174 millió forintot fordítottunk az oktatási intézményekre. Ez fedezte a működést és a karbantartást is. Januártól már ezzel nem kell foglalkoznunk. Emiatt jóval kisebb a város költségvetése. Tíz éve 13 milliárd forint volt, amiből 4 milliárd a kórházé volt. 2017-ben viszont alig haladtuk meg a 2 milliárd 86 millió forintot. Ebből többek között az önkormányzatot, a bölcsődét, az óvodát és a kulturális intézményeket látjuk el – sorolta Berettyóújfalu költségvetési számait Muraközi István polgármester.

Tartalékolni kell

A városvezető hangsúlyozta, hogy egy település költségvetését úgy kell elkészíteni, hogy abból tartalékot is tudjanak képezni. Berettyóújfaluban négyféle tartalékot különítettek el: egy 20 milliós fejlesztési, egy 5 milliós polgármesteri, egy 20 milliós általános és egy 17 millió forintos egyensúlyi tartalék. – Ezek az összegek arra szolgálnak, hogy az adott évben előre nem látható vis major helyzetek, természeti katasztrófák esetén fedezzék a károkat. Illetve, ha év végéig nem használjuk fel, akkor ebből korszerűsíthetünk is. Úgy gondoljuk, ezek a tartalékok elegendőek bármilyen helyzetre. Nem vagyunk kötelesek ezt minden évben felhasználni, átvihetjük a következő évre is. Tavaly decemberben azonban ebből cseréltük ki a kultúrházban és egy másik intézményünkben az elhasználódott székeket.

Minden évben növekszik

Jelenleg a szociális ellátás, a polgármesteri hivatal, az óvoda, a bölcsőde, a gyermekétkeztetés tartozik az önkormányzathoz. A mostani béremelések ezek nagy részét érintik, így növelik a büdzsét is. – A költségvetés mindig emelkedő tendenciát mutatott, kivéve 2008-at, amikor a válság spórolásra intett bennünket, sok felújítást el kellett halasztanunk. A városunk legnagyobb bevételét az iparűzési adó adja, ami a válság éveiben nagyon alacsony volt. 2012-ben volt a mélypont, akkor 270 millió forint jött össze, míg a korábbi években 300 millió körül volt. Ezzel szemben tavaly kimagaslóan jól alakult, ugyanis e címen 600 millió forintot fizettek be, ami a költségvetésünk egyharmada. Ettől eltekintve azonban néha nekünk is szükségünk van az állam rendkívüli költségvetési támogatására – nyilatkozta a város első embere.

HBN–BR


Lámpacserével csökkenne

A város céljai között szerepel, hogy korszerűsítsék a közvilágítást, így is pénzt takarítsanak meg. Eddig ezt uniós támogatás híján nem sikerült megvalósítani. – A helyi Mezei-Vill Kft.-től már kértünk egy árajánlatot, az úgynevezett Strike LED lámpákra és a munkálatokra, ez körülbelül 180 millió forint. Az áramszolgáltatónak nem érdeke, hogy 5-6 ezer lámpatestet kicseréltessen, nekünk pedig hiába lenne jó, ha egyszer nincs rá pénzünk. Most a közvilágításra évi 47 millió 160 ezer forintot költünk, amit a felére lehetne csökkenteni. A bérlés is megoldás, az viszont a kevés megtakarítás miatt nem érné meg – részletezte a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!