Helyi közélet

2016.01.28. 08:11

Elég jól néz ki a ladányi sportélet jövőképe, még a strandot is szolgálatba állítanák

Püspökladány - Mit, hol, mikor, hogyan? A képviselők a város jövőjéről is tárgyalnak csütörtökön.

Püspökladány - Mit, hol, mikor, hogyan? A képviselők a város jövőjéről is tárgyalnak csütörtökön.

Legyen ép vagy sem, minden ember számára elérhetővé kell tenni a sportolás lehetőségét – áll az Európai Charta sportról szóló részében –, a sport közügy, ellátandó helyi önkormányzati feladat – vélekedett az önkormányzat a koncepció megálmodásakor. Mint minden tervezet, ez is forrásfüggő, de konkrétan rögzíti az elveket.

Kezdve az óvodában

Tudatosítja például, hogy az óvodai testnevelés tartalmas megszervezése alkalmas az életen át tartó sportolás megalapozására. Bár a Püspökladányi Egyesített Óvodai Intézmény tagóvodáiban a hiányzó tornaszobák kialakítására van nagy szükség, a szakemberek ott addig sem tétlenkednek, ameddig megérkezik a várt fejlesztés: a kicsik edzettségét, állóképességét mindennapi kocogással növelik – olvasható az előterjesztésben. Jelenleg az önkormányzat Püspökladányi Egyesített Óvodai Intézmény hét tagóvodája közül négyben van tornaszoba. E szám növelése a jövő egyik feladata. A későbbi biztonságos úszástudás megszerzéséhez pedig célul tűzték ki a gyermekek vízhez szoktatását, valamint az úszáshoz kellő alapgyakorlatok elsajátítását. Erre azonban szükséges a strandfürdőt „felkészíteni”, és előbb vagy utóbb az úszómedence téliesítését is szeretnék megoldani.

Kell az utánpótlás

A következő helyszín, amely az öntevékeny sport későbbi kialakulásának „melegágya” lehet, az iskola. Ahogyan Püspökladány vezetői megfogalmazták, a mindennapos testnevelés bevezetésével komoly lehetőséget kaptak a diákok, hogy szervezett körülmények között fejlesszék mozgáskultúrájukat, fizikai kondíciójukat. S ebben hogyan lehet segítségükre az önkormányzat? Egyrészt az iskolai spottevékenység feltételeinek pályázati úton való fejlesztésével. Bár valamennyi helyi iskolának van tornaterme, de azok kicsik és kevéssé felszereltek, főleg a jogszabályváltozásból bekövetkezett fokozott igények ismeretében. A megnövekedett óraszám miatt például a sportcsarnokot az eddiginél is jobban igénybe veszik az iskolák – emelték ki. Fontos cél az is, hogy a versenysport megfelelő támogatásával, a létesítmények folyamatos fejlesztésével, bővítésével a sportolói létszám növekedjen, ugyanakkor az sem elhanyagolható, hogy az utánpótláskorú sportolók száma emelkedjen, mert belőlük lesz egészségesebb, sportosabb, munkaképesebb ifjúság – érvelnek a koncepció előkészítői.

HBN–BB


Könnyen elérhető legyen

A tervezet arra is kitér, hogy mindehhez nélkülözhetetlen a sporttevékenységek támogatásának kiszámíthatósága, annak tervezése az önkormányzat költségvetésében; valamint a sportért dolgozó egyesületek, szervezetek kiemelt támogatása. A város önkormányzata szeretné, ha valamennyi lakója találhatna rendszeres, könnyen elérhető sportolási lehetőséget; szeretnék megtalálni a fogyatékkal élő lakosok és a szenior korúak életminősége javításához kellő eszközöket, szabadidős sportrendezvényeket. Cél, hogy ezeken ők is részt tudjanak venni. Emellett fontos támogatni a nagy tömegeket mozgató, hagyománnyá vált, illetve új szabadidősport rendezvényeket. A fenti célok megvalósulása és sorrendje függ a pályázati lehetőségektől, illetve a rendelkezésre álló forrásoktól – emeli ki a koncepció, amiről csütörtökön tárgyalnak a képviselők.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában