Fellélegezhettek a jerkék

Komoly fizikai megterhelés a birkanyírás
Komoly fizikai megterhelés a birkanyírás - © Fotó: Derencsényi István
Balmazújváros – „A rackákat általában május végén szokták nyírni, hiszen a tavaszi hidegben még megfázhatnak.”

A lelkes birkanyíróknak köszönhetően május végén a Németi-tanyán élő magyar rackajuhok is megszabadulhattak bundájuktól. Németi János birtoka már többször adott helyet a juhnyíró versenynek, idén már sorozatban harmadjára mérhették össze tudásukat a versenyzők a gazda tanyáján. A megmérettetésen négy kézi és hat gépi nyíró segíthetett a rackáknak felkészülniük a nyári hőségre. A közel 270 darab juh megnyírását számtalan érdeklődő tekintet fürkészte, szurkoltak a versenyzőknek, miközben bepillantást nyerhettek a birkanyírás rejtelmeibe.

Tavaszi hideg

– Nem lehet biztosan tudni, hogy az összes jerkére jut-e idő, de általában az állomány zöme a verseny napján fellélegezhet. A magyar rackákat általában május végén szokták nyírni, hiszen a tavaszi hidegben még megfázhatnak, mivel vékony bőrük van. A merinókat már nyugodtan levetkőztethetik februárban, márciusban, ők sokkal jobban viselik a hűvösebb levegőt. Kisvárosunkban annak idején sok nyíró brigád volt, az egész országot bejárták az újvárosi nyírók, de akkor még a kézi juhnyírás volt az elterjedt. A ’70-es évektől kezdődött a gépi technika, akkor volt az átállás, mindkét mesterséghez erős derék és igazi lábmunka szükséges. A megmérettetésre leginkább balmazújvárosi versenyzők jelentkeztek, de jöttek Hajdúdorogról, valamint szoktak Hajdúszobosz­lóról is érkezni nyírók, de leginkább a környező településekről utaznak el mezővárosunkba, hogy megmutassák hozzáértésüket – mondta Németi János.

NE


Idén is sokan kilátogattak a Németi-tanyára, ami nem meglepő, hiszen nem mindennapi látvány várta őket a versenyen
Balmazújváros - Nem könnyű munka a birkanyírás, de meg lehet találni a benne rejlő szépséget. A mezőváros juhnyírói idén sem hagyták, hogy a birkákat sokáig fűtse a bundájuk. Szerszámaikat elővéve borbélyok módjára kopaszítják meg nyár közepéig az őshonos állatokat. A kisvárosban számos birkanyír...
Balmazújváros - Május utolsó szombatján a Németi-tanyán is megszabadultak a gyapjútól a magyar rackajuhok. Balmazújvároson nagy múltra tekint vissza a birkanyírás, melynek hagyományát ma is őrzik. Németi János tanyája három éve ad folyamatosan otthont a birkanyíró versenynek, mely ettől az évtől ...Balmazújváros.
HAON.HU


hirdetés