Balmazújváros hírei

2018.05.29. 13:41

360 fokos videó: felkészítették a birkákat a bikiniszezonra

Balmazújváros - Május utolsó szombatján a Németi-tanyán is megszabadultak a gyapjútól a magyar rackajuhok.

Balmazújváros - Május utolsó szombatján a Németi-tanyán is megszabadultak a gyapjútól a magyar rackajuhok.

Balmazújvároson nagy múltra tekint vissza a birkanyírás, melynek hagyományát ma is őrzik. Németi János tanyája három éve ad folyamatosan otthont a birkanyíró versenynek, mely ettől az évtől Varga László Emlékverseny nevet viseli, a remek kézi nyíró emlékét őrizve. A gazdától megtudtuk, Balmazújvároson annak idején több nyíróbrigád is volt, melyek tagjai bejárták az egész országot az ollóikkal, majd a 70-es évektől már a gépeikkel. Az idei versenyen négy kézi és hét gépi nyíró szabadította meg gyapjától János bácsi birkáit.

- A magyar rackaállomány lesz megnyírva, ami 270 darab juhot számlál, hogy mind meg lesz-e nyírva, azt nem tudom, majd elválik. Általában egy óra van a gépi, fél óra kézi nyírásra.

A gazdától az is megtudtuk, hogy a rackát csak május végén szokták nyírni, a tavaszi hidegben fázna gyapjú nélkül, hiszen vékonyabb bőre van, mint a merinónak, amit már februárban, márciusban megnyírnak.

Minél kevesebb sebzés legyen az állaton

A versenyen a zsűri nem csak azt tartotta szem előtt, hogy a megadott időn belül mennyi juhot nyír meg egy adott versenyző, hanem a precizitás is számított.

Fotó: Derencsényi István

- Mind a két nyírásformánál szinte ugyanazok a kritériumok; egyenletes legyen a visszamaradt szőr, minél kevesebb sebzést okozzanak az állaton. Sebzés nélkül nagyon nehéz megnyírni a juhot, mert nem tartja magát, próbál menekülni, s ha befeszíti magát, abból sebzés adódik. Ezek a sebek három-öt nap alatt begyógyulnak, nem veszélyesek. Fontos az is, hogy kíméletesen forgassa a nyíró az állatot, ne gyűrje, ne tapossa – ismertette velünk a pontozás szempontjait Juhász Imre, a zsűri elnöke.

További részletek a Hírek 360 oldalán!

- Kiss Dóra/Hírek 360 -


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!