Bajban vagy rendben van a debreceni hulladékszállítás?

Bajban vagy rendben van a debreceni hulladékszállítás?
© Illusztráció: Derencsényi István
Debrecen – Egyelőre bizonytalan, hosszú távon miként működik a rendszer.

– A rezsicsökkentés miatt a hulladékszállítás díja jelenleg nem fedezi a szolgáltatás valós költségét. A hiányzó összeget így most az önkormányzatnak kell adóforintokból kipótolni – jelentette ki Varga Zoltán, a Demokratikus Koalíció (DK) önkormányzati képviselője akkor, amikor a csütörtöki közgyűlésen a Debreceni Hulladék Közszolgáltató Kft. (DHK) tavalyi gazdálkodásáról szóló beszámolóról vitatkoztak. Hozzátette, a „hazug rezsicsökkentés” propagandája mellett a kormány ráadásul a hulladékszállítókra hat adó jellegű terhet vetett ki.

Szeméthegyek az utcákon?

A baloldali politikus elmondta: az állam április elsejével létrehozott egy a hulladékszállítás számlázásával foglalkozó vállalatot, amely azonban nem továbbítja a beszedett díjakat a munkát végző cégeknek. Önkormányzati szövetségek vezetői emiatt „megkongatták a vészharangokat” félő ugyanis, hogy sok helyen leáll a hulladékszállítás – állította.

Dr. Barcsa Lajos alpolgármester reagálásában kifejtette, még nem fogadták el azt a jogszabályt, amely részletesen szabályozza majd, hogy az új állami vállalat, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Kft. milyen módon fogja visszaosztani a beszedett díjakat az ezzel foglalkozó önkormányzati cégeknek. Arról is beszélt, hogy az embereknek már arra is lehetőségük van, hogy kicsi, 60 és 80 literes kukákat használjanak. Madarasi István (MSZP) hangsúlyozta, hogy Debrecenben a hulladékgazdálkodás magas színvonalat ért el. Például működik a szelektív szemétgyűjtés. – Számomra aggasztó, hogy a DHK cégvezetője által a beszámolóban leírtak miatt minőségromlás következhet be – állította.

– Az önkormányzat vezetése nem fogja hagyni, hogy minőségvesztéssel járjon az átalakulás, a fejlesztések nem állhatnak meg – fogalmazott Barcsa Lajos. Az alpolgármester szerint amikor egy állami cég szolgáltat akkor – minimális haszonnal működve – alacsonyan tarthatja a szolgáltatás árát. Kőszeghy Csanád Ábel, a Jobbik frakcióvezetője úgy vélte, hogy a DK rezsiemelést szeretne. – Viszont ami a hulladékszállítással történik, az tényleg nagyon aggasztó, mert valóban veszteséges ez a tevékenység. Az állam olyan borzasztó helyzetbe sodorta a hulladékszállítási ipart, hogy a végén kivonulnak a külföldi cégek az országból – jelentette ki. (A DHK Kft. anyacége az osztrák AKSD – a szerző.) Ez azzal fog járni, hogy az összes ilyen beruházást az államnak kell majd finanszíroznia, amire viszont nincs pénz – állította Kőszeghy Csanád Ábel.

HBN–OCs