Sport - Sakk

2008.05.18. 09:39

Hölgyek figyelem: Magnus barátnőjéről nem tudunk

<p>A Miskolci Nemzeti Színházban hamarosan megkezdődik a Lékó Péter-Magnus Carlsen nyolcjátszmás rapidsakk párosmérkőzés, mely iránt világméretű érdeklődés nyilvánul meg. Ezúttal a norvég nagymester magánéletéről írunk.</p>

A Carlsen-család a sakk varázsában él - kaptuk az információt Verőci Zsuzsa nemzetközi nagymestertől, a Kazincbarcikai VSC NB I-es csapatának tagjától, többszörös olimpiai ezüstérmestől, kiváló szakírótól, nemzetközi versenybírótól és edzőtől.

202 partit játszott

Édesapja valamennyi versenyére elkíséri, napra kész a blog, amelyben tudósít Magnus partijairól, versenyeiről. blog.magnuschess.com A kezdeti anyagi nehézségek után most már nincsenek gondjaik, jelentős szponzorok is támogatják a csodagyerek pályafutását. Július 1-től a FAST a főszponzora. Tavaly 200 napot töltött távol szülővárosától, 202(!) partit játszott, klasszikus, rapid és villámtempóban. Három leánytestvére a legnagyobb drukkere, édesanyja aggódik érte a legtöbbet. Bámulatos memóriájának köszönhetően könnyedén megbirkózik a középiskolai kötelezettségeivel, Norvégia legjobb sportolói és játékosai részére létrehozott intézmény tanulója. A szülők azt szeretnék, ha majd egyetemre is járna, de Magnus életében a sakk játssza a főszerepet és a világbajnoki címmel kacérkodik.

Az olasz konyhát szereti

A New in Chess holland cég adta ki Simon Agdestein „Wonderboy” - című könyvét, amelyben összefoglalta Magnus pályafutását a nagymesteri cím megszerzéséig. A szerzőnek gondolkodnia kell a további fejezetek megírásán… Magnus az olasz konyhát szereti, kedvenc itala az orange juice. A történelem nagy egyéniségei közül Bonaparte Napoleon volt a legnagyobb hatással rá, de magyarázattal is szolgál: a háborúk nagy géniuszának nevezte. Első sakk-könyve a dán Bent Larsen „A tervezés” című volt. Kedvenc színe a kék, szereti Vincent van Gogh festményeit, legfőbb erényének jó koncentráló képességét tartja.

A sakkozás Mozartja

Az ismert amerikai nagymester, Ljubomir Kavalek a Washington Post 2004. január 26-án megjelent számában írt a 13 éves Magnus Carlsen fantasztikus Wijk an Zee-i sikeréről, és ő nevezte el őt a sakkozás Mozartjának. „Mega” Magnust 2484-es Élő-pontszámával csak nyolcadiknak rangsorolták a 14 résztvevős, IX-es kategóriájú nagymesterversenyen, de egyetlen veresége mellett kilenc győzelemmel 10,5 pontot szerzett, megnyerte a viadalt, első nagymesteri normáját teljesítette. Elkápráztatta a sakkrajongókat a holland Sipke Ernst elleni, áldozatokkal fűszerezett nyerésével, amely közönségdíjas lett, és akkor a 250 eurós különdíj sokat jelentett a családi kasszának. A Corus-verseny záróünnepségén a szuperversenyen negyedszer győztes Viswanathan Anandhoz hasonlóan nagy ünneplésben részesítették a norvég titánt és mindenki nagy jövőt jósolt neki.

Barátnőről nem tudunk...

Egyik edzője a dán Peter Heine Nielsen - aki amúgy Viswanathan Anand segítője is. A 2007-es Világkupán a norvég Kjetil Lie volt a szekundánsa.
Barátnőről nem tudunk, de ez csak nálunk témája a bulvársajtónak, egy északi ember sokkal zárkózottabb, ilyen magánéletbeli részletekkel nem áll elő. A pulovereket kedveli, de egyre többet látni őt öltönyben is. Az egész család szeret sielni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!