Az ömlő eső sem ijesztette el a felvonulás nézőit

Az ömlő eső sem ijesztette el a felvonulás nézőit
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – A nem túl barátságos időjárás ellenére is sokan voltak kíváncsiak a karneváli menetre.

A Hetedik és a Kárhozat című filmekben nem esett annyi eső, mint amennyi folyamatában csütörtökön lezúdult Debrecenre. – Idejét nem tudom, mikor volt ennyire rossz idő augusztus 20-án – lehetett hallani több helyen is délelőtt, miközben a karneváli menet érkezését várták az emberek a Bethlen és Hunyadi utcák kereszteződésében. A víz csak ömlött és ömlött, de meglepő módon, azért fél kilenc tájékán a tömeg is szépen lassan gyarapodni kezdett. Néhányan a közeli bolt erezete alá húzódva azon vesztek össze, hogy onnan fognak-e látni valamit, Akadtak, akik elhozták magukkal a háztartási létrájukat is, hogy tényleg legyen mit nézniük („Magasles” – állapította meg ezt észlelve egy középkorú férfi.)

– Rendszeres nézői lennénk a karneválnak, ha látnánk valamit a sok esernyőtől – fogalmazott viccesen Simicskó György (utalva ezzel arra is, hogy nem először vesznek részt az augusztus 20-i forgatagban), aki feleségével Hajdúdorogról érkezett az eseményre. Hozzátették, most is élveznék a műsorokat, csak sajnos a rossz idő nem kedvez mindennek.

Fotó: Derencsényi István (galéria) Fotó: Derencsényi István (galéria) ©

Nem mehettek végig

Ezt a fellépők is tanúsították, akik – érthető okokból – csak a Kölcsey Központig „meneteltek”, s miután végeztek, az épületben szárítkoztak meg. Az egyik mazsorettcsoport ifjú tagja, a tiszafüredi Hanta Hanna kissé félve, de elmondta, hogy a zápor ellenére élvezte a fellépését, amely számára az első karneváli vonulás volt.

A tubával „felszerelkezett”, szoboszlói rezesbanda tagja, Bartik Ábel szintén először ment (majdnem) végig az útvonalon, s nagyon tetszett neki. – Bőrig áztam, de így is nagyon szívesen végigmentem volna a stadionig, ha lehet. Sokat készültünk egyébként a karneválra, az elmúlt két hétben minden nap próbáltunk. Remélem, jövőre is itt lehetek – árulta el lelkesen.

Nem zavart mindenkit az eső

Sajnos az egész délelőtt folyamán a víz volt az úr, számos rossz viccre (lesznek-e vizigót fellépők?, vízirevüvé változik-e a karnevál?, vajon esőgumit kaptak a virágkocsik?) késztetve a nézőközönséget.

Fotó: Derencsényi István (galéria) Fotó: Derencsényi István (galéria) ©

– No, a mazsorettesek meg most jól összeszednek egy kis tüdőgyulladást az iskolakezdés előtt, nem kell bemenniük az első hetekben – jegyezte meg valaki a tömegben.

A gyerekeket viszont láthatóan nem zavartatták magukat, esőkabátban, katicás esernyővel a kezükben meresztettek nagy-nagy szemeket a hatalmas virágkocsikra, s tocsogtak a felgyűlő vízben, miközben hallgatták a zenét és figyeltek a táncosokra.

– Vékony Zsolt –


A Virágkarneválról jelentjük
Bár az időjárás sok programnak keresztbe tett, a karneváli felvonulást mégis megtartották Debrecenben. Igaz, rövidebb útvonalon és szakadó esőben, de hála a fellépők áldozatos munkájának, valamint a közönség kitartásának, a Virágkarnevál hangulatát idén sem kell nélkülöznie a cívisvárosnak.