Az időjárás teszteli a gazdák idegeit

Az időjárás teszteli a gazdák idegeit
© Illusztráció: Getty Images
Hajdú-Bihar – Hajdúszoboszlón másfél hónap alatt egy negyedévre való csapadék áztatta a földeket.

A hajdúsági löszháton csapadékgondok (mármint, hogy túl sok esik, vagy túl kevés) viszonylag ritkán okoznak fejfájást a gazdáknak, az utóbbi tíz napban azonban a legjobb földeken gazdálkodókat is megtréfálta a rengeteg eső. Száz milliméter egy hónap alatt; több mint elég.

Állnak a gépek

„Az őszi szántás talán ha a terület húsz százalékánál jár, ezért gyanítom, hogy az optimálisnak tartott november eleji időpontra nem sikerül mindenhol elvetni az őszi kalászosokat. Különösen az őszi árpa sorsa aggasztó, hiszen ugye ez a növény az első a sorban” – válaszolta a Napló érdeklődésére Forgács Barna, az Agrárgazdaság Kft. ügyvezető igazgatója. Szavai szerint most nemcsak a mélyebben fekvő területeken okoz gondot a lehullott csapadék, hanem például a löszháton is, ahol pedig nem túl gyakran küzdenek ilyen jellegű problémákkal a gazdák. „Furcsa módon idén ősszel azok a gazdatársak jártak rosszabbul, akik igyekeztek mihamarabb optimális körülményeket teremteni a magnak és elkészítették a magágyat. Aki ugyanis nem csinált semmit, az egy középmély szántással viszonylag száraz talajt forgathat fel, amibe vethet, míg a vízzelt telt magágyak kiszáradására várni kell” – utalt a helyzet paradoxonára a szakember.

Forgács Barna úgy véli, hogy a még lábon álló kukoricának nem árt a sok eső, igaz, a betakarítási és a szárítási költségeket növeli, ha megszívja magát vízzel a növény. A kint hagyott napraforgótól azonban (tette hozzá a cégvezető) lassan elköszönhetnek a termelők.

Majd kiszárad…

Hasonlóan vélekedik a jelenlegi helyzetről Örvendi László, hajdúszoboszlói egyéni vállalkozó, aki a Magosz megyei elnöki tisztét is betölti. – Egy-másfél hónap alatt Hajdúszoboszlón 130-140 milliméter eső esett, ami negyedévnyi mennyiségnek felel meg. A rengeteg csapadék kényszerpihenőre kárhoztatja a gazdákat, hiszen a felázott talajokra már második hete nem tudnak rámenni. A csapadékos időjárás a kukoricának szerinte sem árt, sőt, ő a kint hagyott napraforgóért sem aggódik. Azt mondja, a madarak miatt lehet némi szemveszteség, de amúgy kiszárad a növény.

HBN-PA